test

Journalistikens undergång

Den gamla goda journalistiken, så som vi känner den, håller på att dö. Som ett sårat djur vid vägkanten drar den sina sista andetag. Digitalisering, det låter som en svordom.

Världen håller på att gå under, men vem bryr sig? Netflix, Instagram, Pornhub, fan ta mig om det jag ser på är nyheter. Public service är menat för att upplysa folkmassorna om verkligheten men vi blundar hellre och täcker för öronen. La la la. Jag hör ingenting och plötsligt är allting som det ska. Klimatuppvärmningen har blivit annullerad, alla krig är segrade och de korrupta politikerna har blivit satta inför rätta. Alla fel i världen har blivit korrigerade. Vi lever i paradiset.

De yngre generationerna håller på att växa upp till idioter, men skyll inte på dem, det är vi som lärde dem att leva så här. Vi läser statusuppdateringar, inte böcker. Källkritik, vad är det? Vi borde lära oss det redan i lågstadiet, i den takt som vi blir utsatta för denna helvetiska media.

Våra liv kretsar kring våra smarttelefoner, våra svarta speglar, som visar det vi, endast vi, kan bestämma. Vi är blinda konsumenter av media, vetenskaplig fakta bleknar inför vilda teorier och upphetsande what-ifs. Vi tror på det vad vi vill tro på. Sociala media har samma kredibilitet som vilken som helst traditionell nyhetstidning.

Like, share and subscribe. Redan på första dagen på Smocka-redaktionen lärde vi oss vikten av detta. Nyheter sprids inte på något annat vis. Den som delade den första kattvideon måste vara en miljonär vid det här laget.

Nyhetssajter får inkomst baserat på klickningar. En chockerande rubrik betyder lätta pengar. Falska nyheter är både lätt och lönsamt. Liksom galningen som ropar i gatuhörnet, får den som skriker högst mest uppmärksamhet. Innehållet har inte längre betydelse, utan den som formulerar sitt meddelande så lättsmält för massan som möjligt, får den riktiga makten. Grab truth by the pussy.

Jag medger, jag är bitter. Jävligt bitter. Några guldkorn av information i ett hav av falska nyheter. Jag skriker, men luften ur mina lungor bubblar upp mot vattenytan. Ljudvågorna låter snarare som valsång.

 

Text: Malin Hemming

Senaste nytt