Rika äger rymden

Det är både spännande och intressant att entreprenören och ingenjören Elon Musk och hans rymdturismbolag SpaceX kan lyckas skicka turister till månen nästa år. Men jag är illa till mods över vad rymdturism betyder.

Elon Musk lovade redan år 2011 att det skulle ta honom tre år att skicka människor till månen. Det gäller alltså att läsa hans nya reseschema för nästa år med viss reservation. Men jag är inte mest intresserad av den teknologiska utvecklingen som krävs för det här. Visst, det är spektakulärt att vi har kommit så långt att rymden inte bara är en plats för astronauter. Visst, det är oerhört att en helt vanlig entreprenör kan förhandla med nationella rymdorganisationer.

Men jag är illa till mods. Jag undrar vad rymdturismen symboliserar i vårt klimathotade och ojämlika samhälle.

Så länge som man har diskuterat rymdturism har man talat om att det endast är ett ärende för de rika. Och inte bara för de rika och stenrika, utan alltså för de riktigt sjukt äckligt stenrika människorna. Kvanthopp-journalisten Marcus Rosenlund på Svenska Yle spekulerar att en resa till månen under nästa år kunde kosta 80 miljoner dollar per resenär. Oavsett om Musk kommer att lyckas skicka turister till månen nästa år eller om Rosenlunds uträkningar stämmer så säger det tillräckligt om vad rymdturismen handlar om.

Rymdturismen berör endast de rika.

Världen är under så pass grava klimathot att det mer eller mindre på riktigt har konstaterats att vi så snabbt vi bara kan borde utreda om det finns någon annan planet än Tellus som vi människor kunde bosätta oss på. Kanske är det så att Musks rymdturism kommer att sänka trösklarna för oss att ta oss ut i rymden, helt säkert är det så. Och en annan sak är också klar: det kommer att investeras ohyggliga mängder pengar i det här.

Företaget SpaceX har sedan dess etablering år 2002 och i och med utforskningen av Mars redan satt sprätt på oerhörda mängder pengar. Det är pengar som kunde ha gått till att jämna ut ekonomiska ojämlikheter på vår planet istället, kan man tycka.

Oavsett så är det är både spännande och intressant att se om Musk lyckas skicka de äckligt stenrika turisterna till månen nästa år. Jag hoppas bara att de inte lyckas bygga ett beboeligt hörn där.

Det känns som att de som har råd att fly från vår förstörda värld är beredda att betala sitt och lämna de som inte har råd i sticket.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!