Varför är ekonomiska svårigheter fortfarande tabu?

Förra fredagen satt vi med några från Smocka vid lunchen och började prata om vår egen ekonomi, ändring av skattekort, lån och skulder. Efter att vi suttit en stund märkte vi ett problem: varför vågar man inte tala mer om ekonomiska svårigheter? Flera av oss höll med att man ofta känner att man måste komma med en ursäkt till och med till sina vänner om man inte har råd att äta ute eller t.ex. fara på bio.

Varför är det så svårt att säga högt att man inte har råd att sätta pengar på en massa extra? Varför ska man känna sig dålig om man har svårt att betala månadens räkningar? Och varför är det svårt att fråga hjälp kring praktiska saker gällande den egna ekonomin?

Passande nog börjar det en kampanj i mars som heter #puhurahasta som uppmuntrar unga att tala mer om ekonomi och försöka få bort tabun kring ämnet. Jag uppmuntrar er alla att våga tala mer om er egen ekonomi, eventuella problem eller saker man behöver kanske behöver hjälp med! Våga säga att du inte förstår hur du gör en skattedeklaration eller inte vet hur du ska få betalt hyran den här månaden. Jag lovar det finns fler som är i samma situation som du!

Vill du veta mer kan du gå in på Smocka.fi och se vårt videoinslag om dagens unga vuxna och betalningsstörningar.

Text: Sofie Häkkinen

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!