Tidigare i veckan besökte vi en skivbutik för att intervjua försäljaren. Vi ville ta reda på om det stämmer att vinylskivans försäljning har ökat rejält under de senaste åren som det skrivits i flera olika artiklar. Enligt försäljaren är det inte riktigt sant. Han var av åsikten att det är en slags illusion som pressen skapat. Försäljningen i denna affär hade enligt honom varit ganska lika senaste 10 åren. En synlig förändring var dock att affären hade betydligt fler vinylskivor på hyllorna än tidigare. Något jag själv minns är att det för ca. 10 år sedan bara fanns en liten hylla med vinyler i skivbutikerna medan resten av butikens hyllor var fyllda med CD-skivor.

Själv köper jag min musik endast på vinyl sen ungefär 7 år tillbaka. Det handlar också om att det är lite som en hobby att samla på skivor i och med att värdet ofta hålls på en bra nivå i jämförelse med CD-skivor. Det är något helt annat än att lyssna på musik från till exempel Spotify, fast man kan lyssna på gratis nysläppt musik var som helst på det sättet.

Att komma hem och lägga nålen på en nyköpt skiva medan man studerar fodralet. Omslagsbilden är redan som en liten tavla med sin bild och baksidan med låtlistan är något speciellt. Det blir mer av en upplevelse att ha bandets valda motiv på framsidan och deras påkomna låtnamn där bak att studera medan man lyssnar igenom skivan från början till slut. Detta är ofta så det är meningen att  man ska göra för att förstå albumet som en helhet.

De flesta band jag lyssnar på släpper sin musik på vinyl. De kostar oftast kring 20 euro, ibland mer – vilket leder till att jag inte köper nya skivor så ofta. Därför är det extra kul då man väl lyssnar på en nyköpt skiva.

Text: Fredrik Öblom