Microblading blir vanligare. Bild: Märta Nummenmaa

Vi besökte Milla Malkki som arbetar på skönhetssalongen Blue Lagoon i Helsingfors. Hon har arbetat med microblading sedan oktober 2016.

– Jag lät göra microblading-bryn åt mig själv innan jag började göra det åt andra, och därför blev jag själv intresserad av att utbilda mig i metoden. Då märkte jag också hur behändigt och lätt det är i vardagen då ögonbrynen alltid är snygga och rediga.

Microblading har blivit allt populärare. Malkki säger att det inte var många som visste något om metoden då Blue Lagoon började med behandlingen i oktober i fjol. Men det ändrades snabbt.

– Den har börjat bli mer synlig nu och kunderna är nyfikna på vad det går ut på.

Malkki anser att det här är den absolut bästa metoden för att färga sina ögonbryn. Metoden ger ett snyggt och naturligt resultat och håller längre än permanent färg. Den permanenta färgen måste förnyas med ungefär en månads mellanrum och den fyller inte ut tomrum i ögonbrynen på samma sätt.

– Eftersom att finländare inte oftast har så markerade ögonbryn ger inte den permanenta färgen något hållbart resultat.

Microblading påminner lite om att ta en tatuering. Slutresultatet är ändå inte livslångt och processen är inte lika smärtfull eller långvarig. Behandlingen sker genom att man skär små snitt i huden och lägger färg i. Snitten skärs i det yttersta hudlagretoch går inte lika djupt som en tatuering. Därför håller det inte heller lika länge. Huden runtom brynen bedövas med en sorts bedövningsgelé för att lindra smärtan. Då man skär de första snitten på ögonbrynen kan inte bedövningen användas eftersom musklerna slappnar av gelén och därför beter sig annorlunda än normalt. De små snitten som ska påminna om ögonbrynshår gör att resultatet ser naturligt ut.

Enligt Malkki är det mycket individuellt hur behandlingen känns. Hur man reagerar beror mycket på den egna smärttröskeln och det är mycket svårt att jämföra med någon annan behandling.

– Vissa upplever smärta under hela behandlingen, medan andra somnar under behandlingen.

Hon säger ändå att de flesta inte beskriver det som en rivande smärta utan att det är mer irriterande och obehagligt.

Vi talade med en kund som önskar förbli anonym om hur det kändes då hon gjorde behandlingen.

Först ritades den önskade formen och sedan noppades ögonbrynen jättelänge. Det gjordes utan bedövning och det gjorde verkligen ont. Behandlingen kändes mest som att hon rev bort små bitar av huden och efteråt kändes det som att någon skulle ha skalat av mig ögonbrynen.

Efter den första rundan appliceras bedövningen på ögonbrynen. Den verkar mest i de redan gjorde snitten, medan dragningen av nya snitt fortfarande kan göra ganska ont.

– Det tillsätts alltid mer bedövning efter varje runda så det gjorde mindre och mindre ont för varje runda som går.

Hela behandlingen tog ungefär två timmar. Då man gör microblading för första gången behövs två sessioner för att nå det önskade resultatet. Efter det räcker det med en behandling med 8 till 10 månaders intervall.

– Efter första besöket vågade jag inte röra mina ögonbryn på ett dygn. Då jag kom tillbaka för den andra behandlingen blev jag chockad över hur ont det gjorde. Jag hade på något sätt förträngt min tidigare upplevelse.

Hur vet man vilken färg som passar ens ansikte? På Blue Lagoon används mineralbaserade pigmentfärger som inte ändras med tiden som tatueringsfärgen ofta gör. Färgen börjar inte skifta i rött, grönt eller blått.

– Som bottenfärger använder vi ljusbrun och mörkbrun i kalla toner, som vi sedan enligt kundernas önskemål börjar föra mot en varmare eller rödare ton. Färgen beror även på vilken hårfärg kunden för tillfället har och den egna hårfärgen.

Även kundens hudfärg, ögonbrynens egen färg och kundernas egna önskemål tas i beaktande. Efter den första behandlingen rekommenderar de att man väntar 3 till 5 veckor innan man kommer tillbaka för en andra behandling.

– Huden måste hinna läka där emellan. Har den inte hunnit läka kan det bildas ärr. Människors hud reagerar på olika sätt och läker i olika takt.

Microblading är dyrt. En behandling i Helsingfors kan kosta från 250 till 350 euro då man gör det för första gången. Kunden vi pratade med tyckte ändå att det var värt pengarna, eftersom det underlättat hennes vardag så mycket, och behandlingen behöver upprepas så sällan.

– Det är så skönt att bara kunna gå hemifrån utan att ens röra ansiktet, säger hon.

Milla Malkki har jobbat med microblading sedan oktober 2016. Bild: Jessica Björklöf