9 tips för att lyckas med din arbetsintervju

Februari betyder för många att det är dags att söka sommarjobb. Att söka är kanske den lätta delen, men blir man kallad på arbetsintervju gäller det att visa sitt bästa jag. Hur lyckas man egentligen med en arbetsintervju? Vad ska man göra om man är så nervös så man skakar? Vi pratade med personalhandläggaren Martin Arleskär för att få de bästa tipsen.

  1. Läs på om företaget du ska gå på intervju till! Man märker ofta att många bara går på många intervjuer utan att egentligen ha koll på var de är. Det kan bli problematiskt om du får en fråga om företaget och du inte vet någonting. Läs på så du har lite koll och kan säga smarta saker.
  1. Var dig själv! Man kan inte lura sig in på en arbetsplats genom att försöka vara någon annan, det blir inte bra i längden. Man ska vara öppen med den man är, det kommer ändå fram till slut. 
  1. Du behöver inte berätta allt. Om man har några väldigt speciella intressen som rent av kan anses suspekta behöver man inte berätta det åt vem som helst. Håll dig till det som är relevant för jobbet du söker.
  1. Klädseln ska vara hel och ren. Arbetsgivare lägger kanske inte aktivt märke till hur du klär dig, men man ska i alla fall ha hela och rena kläder. Tänk förstås på vart du går på intervju. Om du går på intervju till en bank utan kavaj kanske de tänker: ”Jaha, han hade inte kavaj. Vad betyder det? Är han en slusk?”. Så anpassa klädseln efter vad som är vanligt på arbetsplatsen, även om det inte är avgörande.
  1. Ha en CV anpassad efter jobbet du söker. Vissa jobb har höga krav på utbildning och erfarenhet, medan vissa lägger mest vikt på det personliga och söker trevliga och engagerade personer som kan lära sig jobbet på plats.
  1. Försök dämpa din nervositet. Det bästa man kan göra om man är nervös är att man säger det, det kan fungera lite förlösande. Säg ”ursäkta, jag är lite nervös” när du kommer till intervjun, då kommer nervositeten att släppa lite och rekryteraren kan behandla dig enligt det och vara lite schysst.
  1. Förbered några egna frågor. Kolla igenom anställningsannonsen och ställ några frågor utifrån den. Dels för att du kanske själv vill veta något, men också för att visa intresse.
  1. Spara lönefrågor till efter intervjun. Man vill inte framstå som om man inte vill ta jobbet om man inte får en viss lön. Man får vara nyfiken, men ta inte upp frågor om lönen under första intervjun. Gör det snarare via mejl efter intervjun eller om du har en andra intervju med företaget.
  1. Hör gärna av dig efter intervjun! Det är rimligt att man skickar ett mejl, kanske tackar för intervjun och ställer någon fråga. Även om det inte påverkar situationen så mycket så är det bra för en själv och arbetsgivaren att visa vidare intresse.

Senaste nytt