Hem2017AIESEC bjuder på internationella utmaningar
AIESEC bjuder på internationella utmaningar
AIESEC erbjuder ett alternativ för de som vill utvidga sina vyer och utveckla ledarskapskunskaper. Eliza Barkane och Priscilla Osei, som är medlemmar, berättar om organisationen och vad det egentligen betyder att bli en bra ledare i en mångkulturell värld.
AIESEC grundades efter andra världskriget för att främja internationell vänskap och motverka att tidigare misstag upprepas.
– Det är över 60 år sen organisationen grundades, men vi har i princip fortfarande samma mål: att utveckla ledarskapsförmågor och interkulturella relationer, säger Eliza Barkane. Det sker genom att unga studerande skickas ut i världen och sedan utmanar sig själva genom att stiga utanför sin bekvämlighetszon.
Programmet finns i 127 länder och territorier. Finland är ett av de sex länder som grundat organisationen, men har inte varit så aktiv i AIESECs utveckling. Det är en av orsakerna Barkane och Priscilla Osei försöker sprida information om organisationen också här.
Upp till förra året var programmet endast för universitetsstuderande men nu är det öppet för alla i åldern 18-30. Motivationen bakom ändringen är att det gamla systemet egentligen stred mot organisationens kärnprincip att vara inkluderande. På den lokala nivån får man delta i verksamheten utan åldersgräns.
Men vad betyder det egentligen att utveckla ledarskapsförmågor?
– Vi har fyra stötestenar i vår filosofi bakom bra ledarskap, säger Osei. Bra självkännedom, förmågan att bemyndiga andra, hög problemlösningsförmåga samt viljan att vara en världsmedborgare är de kvaliteter vi försöker bygga upp.
Enligt Barkane och Osei fungerar dessa ledarskapskvaliteter bra ihop. Om känner sina egna gränser är det lättare att stöda och få stöd av andra. Förmågan att lösa problem är direkt bunden till att kunna agera internationellt.
– Det är inte alltid så lätt att bygga upp kommunikationen över kulturella gränser, säger Osei.
Vad betyder det att gå med i AIESEC i praktiken?
– Man kan kontakta oss via vår webbsida och bläddra igenom över 3000 projekt som faller under tre olika program. Vårt program heter Outgoing Global Volunteer som fokuserar på hållbar utveckling. Man kan till exempel motverka fattigdom eller bygger upp utbildningsmöjligheter, säger Barkane.
AIESEC bjuder på möjligheter till volontärarbete eller praktikplatser. Man lämnar in en ansökan och blir kontaktad om det finns en ledig plats. Organisationen hjälper sedan med planeringen av resan och andra detaljer. AIESEC betalar dock inte för visumet.
– Min vän Elisa från Uleåborg är ett bra exempel. Hon reste till Uganda och arbetade med unga flickor. Hennes mål var att lära dem engelska och att använda datorer.
Barkane och Osei vill påminna att man alltså inte kommer att placeras i något turistmål som Paris utan man kommer verkligen att få utmana sig själv.