Video: Skrinna och skida i varmt och kallt

    Under den senaste månaden har temperaturen växlat mellan plus och minusgrader flera gånger i veckan. Smocka tog reda på hur möjligheten till vintersport har uppehållits under de tider då vädret har inte varit lika gynnsamt. Vi besökte Brahes idrottsplan i Berghäll och idrottsparken i Hertonäs och frågade hur vädret har påverkat dem som använder dem.

    Den finska idyllen med en meter mjuk snö och krispig luft har inte blivit sanning denna vinter. Har detta påverkat möjligheterna att utöva vintersport i Helsingfors regionen? Julhelgen var i stort sett snölös i stora delar av landet, men nu i februari verkar det som om det kalla vädret har återvänt, vilket åter har dragit ut människor i friska luften.

    Naturliga isplaner och skidspår i skogen är svåra att upprätthålla utan det kalla vädret, men enligt de intervjuade har Helsingfors stad på flera ställen lyckats sköta de många konstgjorda isplanerna och skidspåren bra oberoende av väder – till glädje för dem som vill sporta utomhus. Flera naturisbanor har ändå varit stängda i år.

    I Helsingfors finns det sju konstisplaner och över 50 naturisplaner, samt ett antal skidställen. På sidan ulkoliikunta.fi finns karta över öppna skridskobanor och skidspår. På sidan går det även att se i hurdant skick de respektive platserna är. Även Helsingfors stads sidor uppdateras med information om möjligheter till vintersport kontinuerligt. Då är det lätt att hålla koll på var man kan skrinna även då termometern kryper ovanför noll sträcket och den smältande snön slaskar på gatorna. 

    Text och bild: Leo Lampinen