Alla hjärtans dag är till för alla

  Hur ska man känna sig som singel på Alla hjärtans dag då alla butiksfönster är fyllda med röda ballonger, rosor och presenter och samhället tycker att den här dagen ska firas tillsammans med en partner?

  Lina Smedlund, 19, firar alla hjärtans dag tillsammans med sina vänner och tycker att dagen egentligen inte är så speciell för henne, men att hon ändå vill uttrycka sin kärlek för sina nära.

  – Jag har alltid varit en person som inte riktigt gillar alla hjärtans dag. Också nu när jag är singel spenderar jag kvällen tillsammans med mina kompisar med att titta på film och äta gott.

  Antingen borde man vara tillsammans med någon eller vara ledsen och deprimerad under hela dagen.

  Sociala medier är en riktig fiende för dem som inte vill spendera dagen på fina restauranger eller i badkar med rosenblad. Den största samhälleliga pressen kommer via bilder på Instagram och Facebook. Smedlund påpekar att det känns som att samhället ger dig endast två val.

  – Antingen borde man vara tillsammans med någon eller vara ledsen och deprimerad under hela dagen.

  Amanda Karlsson vill inte göra ett stort nummer av dagen. Foto: Charlotte Lindberg

  Amanda Karlsson, 20, väljer att inte fira alla hjärtans dag alls, för henne är dagen som vilken annan dag som helst. Hon spenderar dagen med att göra vardagliga sysslor. Karlsson känner inte av en egentlig press från samhället här, men även hon påpekar att de sociala medierna är fallgropen.

  – I Finland är det inte så stort som i till exempel USA. Här är det mera normalt att fira tillsammans med sina vänner.

  Kommersiell högtid

  Alla hjärtans dag har genom åren blivit en allt mer massproducerad kommersiell högtid, då butiker fyller sina hyllor med choklad och blommor. Smedlund tycker att det kommersiella fått en alldeles för stor roll.

  – Det är som att man måste visa med massor av olika saker hur mycket man tycker om en person. Egentligen borde man visa det med den tid man lägger ner på hen. Dagen går ju ändå ut på att man visar uppskattning för sina nära.

  I Amerika har den kommersiella delen av dagen flugit i skyn. Det är beräknat att det skickas ungefär en miljard kort, över 35 miljoner hjärtformade chokladaskar köps och över 220 miljoner rosor säljs årligen.

  Historien bakom Sankt Valentin

  Historien om alla hjärtans dag är fortfarande lite av ett mysterium, men fakta och myter har uppkommit under åren. Dagen har kopplingar till den katolska kyrkan som har två helgon vid namnet Valentin. Den andra av helgonen sägs ha blivit avrättad för att ha utfört vigslar i hemlighet från romarrikets kejsare att han förbjudit äktenskap.

  En annan teori är att alla hjärtans dag ersatte den romerska högtiden Lupercalia. Den gick ut på att kvinnor skulle skriva anonyma kärleksbrev till män som sedan blev deras partner under festivalen.

  Under medeltiden såg man i England och Frankrike den 14 februari som början på fåglarnas parningssäsong. Detta ledde till tanken om att det borde vara en dag för romantik.