test

Alla hjärtans dag förbjuds i Pakistan – går emot religionen

Allt offentligt firande av alla hjärtans dag har förbjudits i Pakistan. En hög domstol i landets huvudstad Islamabad har förbjudit firandet eftersom det "går emot islam".

I en inlaga till domstolen står det att förberedelserna för att fira den rosenkantade dagen ”går emot islam och bör förbjudas omedelbart”.

Domare Shaukat Aziz tyckte likadant och förbjöd på måndagen firande på offentliga platser och i myndighetsbyggnader med omedelbar verkan, skriver tidningen Dawn.

Tryckta och digitala medier har beordrats att stoppa alla hjärtkantade reklamkampanjer, och mediemyndigheten Pemra har fått i uppdrag att övervaka pakistanska medier idag.

Alla hjärtans dag brukar riva upp blandade känslor i Pakistan, liksom i flera andra i huvudsak muslimska länder. I fjol uppmanade president Mamnoon Hussain sina landsmän att slopa den kommersiella högtiden med hänvisning till att det är ett västerländskt påfund och inte en del av den muslimska traditionen. Tidigare år har firanden förbjudits i lokala distrikt.

Det finns också kreativa motkampanjer. En av de mer uppmärksammade är haya-dagen, som firas på flera universitetsområden i Pakistan just den 14 februari. Haya är ett begrepp inom islam som fokuserar på anspråkslöshet och självrespekt.

FNB

Senaste nytt