test

Bärföretagare åtalas för människohandel

Åklagaren yrkar att en bärplockningsföretagare i mellersta Finland ska dömas till över tre års fängelse för människohandel.

Åklagaren anser att mannen värvade thailändska bärplockare till tvångsarbete i Finland och att de totalt 26 bärplockarna tvingades bo i omänskliga förhållanden.

Enligt åklagaren utnyttjade mannen de medellösa thailändarna som inte heller kunde något annat språk än sitt eget. Redan då plockarna kom till Finland hade de skulder för sina resor.

Utöver det samlade mannen dagligen in pengar för plockarnas uppehälle, vilket gjorde att de till en början blev ännu mera skuldsatta.

Mannen hade också överdrivit bärplockarnas möjligheter att tjäna pengar och han tog mera kostnadsersättningar av dem än vad han hade meddelat i förväg. Trots att bärplockarna jobbade upp till 15 timmar om dagen hade många av dem fortfarande obetalda skulder i slutet av sommaren.

Bärplockarna inkvarterades i ombyggda bussar som var trånga och smutsiga. Då räddningsmyndigheterna inspekterade utrymmena upptäcktes också brister i säkerheten.

Mellersta Finlands tingsrätt började behandla målet på torsdagen.

(FNB)

Senaste nytt