Billiga bostäder men långa väntetider

  Studentbostäderna vid Majstranden är billiga och läget är bra. Många tävlar om bostäderna. Ansökningsprocessen är komplicerad och det kan ta flera månader innan studerande hör ett knyst av fastighetsbolaget. För Remo Bastioni, studerande vid Arcada, tog det över ett halvt år innan fastighetsbolaget kontaktade honom.

  Bostäderna i Bostads Ab Majstrandsgården ägs av Ab Gammelstadsvikens kulturstöd. De övriga ägs av bland annat Fastighets Ab Arcada Nova och Nylands Nation vid Helsingfors universitet. Foto: Märta Nummenmaa

  Remo Bastioni ansökte om studiebostad vid Majstranden redan i början av sommaren 2016.

  – Jag skickade in min ansökan innan jag hade tagit studenten. Jag visste inte ens om jag hade en garanterad studieplats. Konkurrensen är stenhård och det gäller att vara ute i tid. Det var en enorm process – ansökningen var tidskrävande och komplicerad.

  Sju månader senare fick Bastioni svar från fastighetsbolaget. Då hade Bastioni redan hittat en annan lägenhet.

  – Jag hade nästan hunnit glömma att jag sökt studentbostad vid Majstranden. Jag fick samtalet på en fredag i mitten av december och de ville att jag och personen jag sökte bostad med skulle komma in redan följande veckas måndag.

  På måndagen kunde fastighetsbolaget endast visa ritningar över bostaden. Det fanns inga bilder och de fick inte se bostaden.

  – Jag tyckte att detta var mystiskt. Utifrån endast en ritning skulle vi bestämma oss om vi ville ha bostaden eller inte.

  Om de tackade ja skulle de få flytta in i slutet av januari eller i början av februari. Fastighetsbolaget ville att de skulle skriva på hyreskontraktet genast och dessutom betala hyresgarantin.

  – Vi skulle ha fått flytta in i slutet av januari eller i början av februari, men hyresgarantin skulle vi betala redan i december.
  Sist och slutligen tackade de nej till bostaden. Bastioni är glad över att han lyckades hitta en annan lägenhet, men tycker att det är trist att bostadssystemet är så komplicerat.

  – Om du söker bostad tillsammans med någon annan kan det vara lättare, men du blir bunden till personen du söker bostad med. Du kan inte plötsligt byta till en annan bostadskompis – då åker
  din ansökan längst ner i högen igen. De har väldigt strikta regler och de gör inga undantag.

  Remo Bastioni gissar att de strikta reglerna beror på att det är så billigt att bo i Majstranden.

  Bastioni som själv kommer från Karis tycker att det skulle vara bra om man fick information om väntetiderna till en bostad, speciellt om man bor i en stad långt från Helsingfors.

  – För de som bor längre bort är det viktigt att få veta direkt om man får bostad eller inte. Därför är det dåligt att det inte finns någon information om väntetiderna. De vet hur många ansökningar som finns, de vet ungefär hur många ansökningar de kan gå igenom per dag och de vet hur många lägenheter de har lediga. Utifrån detta borde de kunna räkna ut väntetiden för de som söker en bostad.

  Jörgen Wiik, VD för Fastighets Ab Arcada Nova, berättar att den egentliga ansökningstiden för bostäderna infaller i mars/april. De ansökningar som inkommer under denna period bildar grunden till bostadskön.

  – Vi har sju olika köer till bostäderna och fördelningen av bostäder utgår från ägarnas bostadskvoter. Vid bostadsfördelningen på sommaren har vi cirka 70 lediga bostäder och ungefär 250 bostadsansökningar. Vi har således ingen möjlighet att uppskatta en enskild bostadsansökandes väntetid för en bostad.

  På Majstrandens hemsida kan ansökande läsa mer om bostäderna.