Boven i vardagsmaten – dolt socker

Alla vet att godis, kex och kakor badar i socker. Vad många inte tänker på att vanliga maträtter och produkter kan innehålla massvis av socker. Sockret gömmer sig i många vanliga produkter som de flesta av oss har hemma.

Ketchup är en välkänd produkt som innehåller en hel del socker. En ketchupflaska från Felix innehåller hela 17 gram socker per 100 gram. Yoghurt är en annan sockerfälla. I en liter smaksatt yoghurt kan det finnas mycket socker. En liter av Valios banan- och jordgubbsyoghurt är sötad med 120 gram socker.

Industriprodukter, även kallat halvfabrikat, innehåller för det mesta socker. Till denna grupp kan en räkna med spenatplättar, färdiga smörgåsar och soppor.

Skolmaten brukar räknas som hälsosam. Det är ju vanlig husmanskost. Till skolmaten adderas ändå oftast socker av olika slag. I en enda maträtt kan en hitta flera sockerarter såsom glukos, karamellsirap och sockerkulör.

För de som försöker undvika socker kan det vara bra att komma ihåg att läsa igenom produkters innehållsförteckning i butiken. ”Socker” är den vanligaste bland alla sockerarter, men andra arter känner en ofta igen med ändelsen – os.

Smocka har intervjuat studerande om deras relation till dolt socker. Dessutom berättar Marina Nybondas, anställd på Unicafé Soc&kom om varför de lägger socker i skolmaten.

 

Senaste nytt