Brexit inte en skilsmässa för Finland och Storbritannien

Brexitministern David Davis har varit på besök i Finland idag och träffat utrikesminister Timo Soini (Sannf.). Enligt männen har diskussionen kring ett framtida EU utan Storbritannien löpt på bra. De har endast positiva saker att säga om relationen mellan Finland och Storbritannien.

David Davis besöker de nordiska länderna för att diskutera samarbetet mellan Storbritannien och de nordiska länderna. I en presskonferens tillsammans med Timo Soini talade bägge parter gott om varandra.

Det är trevligt att komma till Finland, en av våra allierade, en vän. Vi har många gemensamma intressen. Storbritannien och Finland står på samma sida. Vi diskuterar med vänner och allierade för att säkra att brexitförhandlingarna slutar bra för alla, säger Davis.

Soini hoppas att Storbritannien fortsätter vara en bra partner till Finland, även efter Storbritanniens utträde ur Europeiska Unionen.

Storbritanniens attityder är lika Finlands. Det är frågan om två likasinnade länder, säger Soini.

Det är inte frågan om en skilsmässa

Davis och Soini är överens om att det viktigaste är att nå ett resultat som är bra för alla länder. Davis poängterar att förhandlingar som slutar med en vinnare och en förlorare är misslyckade förhandlingar. En överenskommelse som är bra för Storbritannien, Finland och resten av den Europeiska Unionen är målet. Soini vill i sin tur försäkra att importen och exporten med Storbritannien fortsätter löpa.

Min uppgift är att leverera för det finska folket. Jag tror som David att vi måste vara tillräckligt smarta och komma till en överenskommelse som är fördelaktig för oss båda. Finland, ett land på 5.5 miljoner människor, ska kunna sälja bra produkter och service till en värld på sju miljarder människor, säger Soini.

Davis försäkrar att Storbritannien inte vill se ett försvagat EU. Storbritannien vill se Europeiska Unionen lyckas och att unionen ska fortsätta vara stabil och säker. Davis meddelar också att Storbritannien inte kommer att köra på samma invandringspolitik som USA. Landets gränser kommer inte att stängas efter brexit. Davis vill se ett Storbritannien där de själva har kontroll över invandringen.

Vi kommer att ändra vår invandringspolitik i långsam takt. Det kommer att ta tid. Vi kommer att döma invandrarna skilt för sig. Om en person utgör ett hot betyder det inte att hela det landet ska ses som ett hot, säger Davis.

Soini vill att brexitförhandlingarna ska ske så konstruktivt som möjligt. Davis håller med honom.

Det är inte frågan om en skilsmässa. Det handlar om att ett nytt förhållande håller på att bildas. Det är vad vi vill se, säger Davis.

Senaste nytt