test

Burlesk förmedlar tolerans och känsla

På galleriet Virka hänger färgstarka fotografier fyllda med glädje och lycka. Det är fråga om Minna Jerrmans fotografier tagna på Helsinki Burlesque Festival i Helsingfors. Då man betraktar fotografierna kan man se de actionfyllda, roliga och sensuella föreställningarna framför sig. Glamouren kring kostymerna och de stora känslorna skildras i fotografierna.

Under de senaste decenniet har det ordnats en burlesk-festival i Helsingfors varje år. Evenemangen har varit populära och festivalerna har under de här tio åren lockat cirka 20 000 besökare.

Fotografen Minna Jerrman har besökt festivalen och tagit fotografier i fyra år. En blandning av Jerrmans fotografier från festivalen har nu ställts ut i Helsingfors. Fotoutställningen hyllar och firar festivalens tioårsjubileum.

Mitt intresse för fotografering vaknade under filmtiden – jag var väldigt intresserad av bildernas utveckling. Det började med att jag fotograferade svartvita bilder på film och sedan utvecklade jag bilderna själv i mörkrummet. Ögonblicket då bilden uppenbarar sig på papper är något magiskt.

Jerrman lockades av burleskfestivalen på grund av de starka färgerna och fantastiska kostymerna. Det bidrog till att hon blev intresserad av att fotografera burlesk.

Jag upptäckte ganska snabbt att kostymerna och de stora känslorna som uppstår under uppträdandena är ännu intressantare än färgerna. Det är fint att se artisternas utmattning och hur de njuter av showen. Det kan handla om en massa olika känslor. Glädje, smärta, ilska, längtan… Vad som helst.

De flesta har ett hemligt vapen då de fotograferar. Jerrmans hemlighet till bra fotografier som möjligt är att vänta på den rätta tidpunkten innan hon knäpper på avtryckaren. Artisterna rör på sig, så burleskfotografering följer samma lagar som till exempel sportfotografering.

Jag vill förmedla känslan i artistens ansiktsuttryck. Jag letar efter det uttryck som förmedlar mest känsla och sedan knäpper jag på avtryckaren.

Utställningen är också en hyllning till den inhemska burleskstjärnan Mikael Forsblom, som använde artistnamnet Sir Willy Waterlily, som gick bort i höstas. Han var en av de mest karismatiska artisterna och var ett välbekant ansikte på festivalen.

Jag är mycket glad över att mina fotografier visas på just galleriet Virka. Det var mitt mål och det lyckades jag med. Utställningen är också viktig för mig eftersom den hyllar Sir Willy Waterlily. Han var en av de mest begåvade stjärnorna och om jag bara hade möjlighet gick jag alltid för att se på hans uppträdanden.

Kända artister från Finland och länder runtom i världen uppträder på festivalen. I showen kan man bland annat se festivalens producenter, Bettie Blackheart och Frank Doggenstein, uppträda tillsammans. Grundaren och producenten till Berlin Burlesque Festival deltar också i showen. Andra artister som uppträder är The Amazing Knicker Kittens, Havana Hurricane och Waxie Moon.

Det mest centrala i burlesk är tolerans. Vem som helst kan stå på scen och vara en stjärna, om hen bara har karisma. Det behöver inte vara en 25-årig vacker kvinna, utan män och kvinnor av olika ålder, storlek och sexualitet kan vara med.

Helsinki Burlesque Festival ordnas för den tionde gången 2.3-5.3. Temat för i år är ”Winter Wonderland”.

Senaste nytt