Cannabis allt mer använt inom medicinbranschen

I Sverige testas medicinsk cannabis på två patienter med kroniska ryggsmärtor, för första gången. Svenska läkemedelsverket har sedan tidigare godkänt ett läkemedel, ett munspray som innehåller cannabisextrakt.

De två patienterna som fått licens kommer att få utskrivet Bediol. Det innehåller cannabis som kan lindra symptomen för patienter med kroniska nervsmärtor. Svenska läkemedelsverket vill dock understryka att det här beslutet inte ska tolkas som ett generellt godkännande för användning av medicinsk cannabis. Läkemedelsverket menar att det är svårt att kontrollera storleken av doser och att det finns en risk att behandlingen framkallar beroende.

I Finland kan patienter med bland annat sjukdomen MS få utskrivet en munspray av specialistläkare. Vid specialfall kan man få utskrivet andra cannabisbaserade läkemedel från Läkemedelssäkerhetsverket Fimea.

FNB/Smocka

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!