Chokladbiten och gruvan — de politiska skandalerna

Sverige och Finland. Mona Sahlin och Juha Sipilä. De har vandrat hundratals kilometer i maktens korridorer. Vägarna dit har inte varit identiska och inte heller deras kontroverser eller hur medierna har rapporterat om dessa.

– Sipilä har behandlats med silkesvantar. Han har kommit lätt undan med att maila Yle för att försöka få rättning i ledet. Det är förkastligt, säger Jan Sundberg som är professor i allmän statslära.

Statsministerns försök att kontrollera sin mediebild är en av många politiska skandaler som har uppdagats. Han anklagades bland annat för att hjälpa sina släktingar genom finansieringen av det statsägda gruvbolaget Terrafame. Släktingarna äger företaget Katera Steel som fick en beställning av Terrafame i samband med statens finansiering. Sedan dess har frågan om hans skuld bollats fram och tillbaka. I november ville ordförandena för SDP, Vänstern, De Gröna och Samlingspartiet att den skulle utredas ytterligare. Enligt den senaste utsagan var Sipilä inte jävig i frågan och Katera Steel fick inte en betydelsefull vinst genom beställningen från Terrafame. En annan skandal var hans lobbande i Indien och gav upphov till en miljonaffär för företaget Chempolis. Det uppmärksammades eftersom Sipiläs barn är delägare i ett investeringsbolag till företaget.

– Juridiskt sett skiljer sig inte Finland och Sverige åt, men hur man politiskt agerar är olika, säger Sundberg.

Avhopp vanligare i Sverige

För pilen över bilden för att se tidsordningen på Sahlins och Sipiläs politiska skandaler.

Skillnader i den politiska kulturen kan vara en anledning till att fler svenska politiker lämnar sina uppdrag än i Finland. Under de senaste åren har kontroverser lett till flera avhopp i grannlandet.

Miljöpartisten Yasri Khan ville inte skaka hand med en kvinnlig reporter. Kort därefter drog han tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen. Klimat- och miljöminister Åsa Romson fick också lämna Miljöpartiet eftersom partiet inte hade förtroende för henne. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic avgick efter att hon blåst 0,2 promille vilket innebär rattfylleri i Sverige. Bilfärden startade i Danmark där alkogränsen precis som i Finland är 0,5 promille. Flera andra har också avgått efter påtryckningar.

– I Sverige är journalisterna verkligen på hugget. De granskar sina politiker, säger Sundberg.

Ödelagda karriärer efter skandal

En som verkligen har blivit granskad är den socialdemokratiska mångsysslaren Mona Sahlin. Redan som 25-åring kom hon år 1982 in i Sveriges riksdag. I samma ögonblick blev hon den yngsta riksdagsledamoten hittills. Hon gjorde snabbt ett namn för sig själv. Halvvägs in på 90-talet hade hon siktet inställt på partiledarposten. Då ledde ett tips till att en Expressen-journalist tog upp sin lur. Sahlin svarade och det blev startskottet på ett rejält mediedrev. Hennes hantering av regeringens betalkort hamnar i fokus. Schweizisk choklad hade inhandlats. Även blöjor och cigaretter hamnade i korgen vid samma tillfälle. ”Ett förskott på lönen”, sade Sahlin. Trycket blir till sist för stort och Sahlin tar en time-out från politiken. Åsikterna om hennes agerande går isär. Oansvarigt beteende, utnyttjande av skattemedel eller bara ett mänskligt misstag? Statsvetare Jan Sundberg leker med idén om att politiker behandlas olika beroende på kön.

– Att män och kvinnor behandlas annorlunda kan jag inte säga eftersom det inte finns konkreta bevis. Det finns å andra sidan tydliga tendenser på att det är så, konstaterar han.

Tidigare statsminister Anneli Jäätteenmäki hamnade i blåsväder 2003 på grund av hemligstämplade papper och förlorade då riksdagens förtroende. Hon åtalades senare för anstiftan och medhjälp till brott men friades på alla punkter. Hennes historias slut skiljer sig från den nuvarande Center-statsministerns.

Det kan ändå vara svårt att komma vidare som politiker efter en skandal. I augusti 2010 valtalar Mona Sahlin i Trollhättan på svenska västkusten. Ett par unga män kastar Tobleronebitar mot henne och en känd sökmotor avslöjar att Tobleronepolitik nämns 3 260 gånger på nätet. Separerar vi orden ökar siffran till 158 000 träffar. Hon kommer inte bort från chokladen.

Foto: Sakari Piippo och Lena Dahlström. Grafik: Felicia Aminoff och Lukas Rusk

Senaste nytt