test

CNN: Pentagon kan föreslå att marktrupper skickas till Syrien

USA:s försvarsministerium Pentagon överväger att föreslå att USA ska skicka marktrupper till norra Syrien, rapporterar nyhetskanalen CNN med hänvisning till myndighetskällor. Avsikten är att trappa upp kampen mot terrorganisationen IS.

Källan betonar dock för CNN att allt beror på president Donald Trump. Han har bett försvarsminister James Mattis att före månadens slut komma med förslag om hur man ska gå vidare i kampen mot IS. Enligt CNN beskriver myndigheterna tanken på marktrupper i detta skede som ett diskussionsämne och inte ett officiellt förslag.

Ett beslut att skicka marktrupper till Syrien skulle i hög grad påverka USA:s operationer i Syrien. Enligt CNN har USA hittills haft bara specialstyrkor i landet. De har bland annat utbildat trupper som strider mot IS.

Tills vidare är det oklart vilka uppgifter marktrupperna skulle få. Ett mål kan eventuellt vara att övertyga Turkiet om att de kurdiska styrkorna inte hotar Turkiets intressen i Syrien. Turkiet har stridit i Syrien mot såväl IS som kurdiska styrkor sedan augusti.
Den förra presidenten Barack Obamas regering ansåg att det var alltför riskfyllt att skicka marktrupper till Syrien.

(FNB)

Senaste nytt