Energifylld pulkaåkning

Idag på fastlagstisdagen firas en traditionell utedag med pulkaåkning och annat roligt program. Evenemanget ordnas av en teknologförening och är riktat till studerande. På årets lista av sponsorer finns ett bolag som upplevs som kontroversiellt, nämligen Fennovoima.

Energibolaget Fennovoima grundades 2007. Deras kärnkraftsbygge i Pyhäjoki har mötts av stort motstånd och kritik.

För byggnadstillstånd krävs att den inhemska eller europeiska ägarandelen ska vara minst 60 procent vilket Fennovoima har svårt att uppnå eftersom tron på kärnkraftverket sjunkit. En annan motgång blir jordbävningen 2011 som drabbar kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Olyckan påverkar Fennovoima eftersom man nu vill satsa på förnyelsebara energiformer.

Bland nya delägare finns företag som ryska Rosatom och kroatiska Migrit Solarna energija. Att Migrit Solarna är kroatiskt och gör att kraven på inhemskt eller europeiskt ägande uppnås. Företaget uppges senare ha starka kopplingar till Ryssland och anses inte längre europeiskt. Fortum gör en helomvändning och går med i Fennovoima.

 

Tar ingen politisk ställning

Evenemanget på fastlagstisdagen arrangeras av Vapaateekkarit Ry som är en fristående teknologförening. Kommunikationsansvarig Ilkka Särkiö säget att det är dyrt att arrangera evenemanget och att inte så mycket pengar finns.

– Vi tar stöd från de bolagen som erbjuder även om vi nog inser kontroversen bakom dem.  Evenemanget arrangeras av en teknologförening som också består av studerande.  Det krävs mycket teknologi och annat och det skulle inte vara möjligt att ordna evenemanget utan de här sponsorerna.

År 2014 publicerade Helsingin Sanomat en opinionsmätning som visar att nästan hälften av finländarna ställer sig kritiska till ett nytt kärnkraftverk. Kritiken gäller främst att kärnkraftverket levereras av Rosatom. Vi frågade Särkiö om det inte bland ungdomarna finns sådana som är emot kärnkraftverk.

– Jan inte hört någon vara besviken. Evenemanget profilerar sig som en rolig utedag riktat till studerande. Vi tar inte politisk ställning till något av bolagen.

 

Senaste nytt