Finlandssvenskar nominerade för Nordiska rådets litteraturpris

Två finlandssvenska författare finns med bland de tolv kandidaterna till Nordiska rådets litteraturpris som offentliggjordes på torsdagen.

De nominerade är Tomas Mikael Bäck med diktsamlingen De tysta gatorna och Johanna Boholm med den prosalyriska berättelsen Jag är Ellen. Finlands tredje kandidat är Laura Lindstedts roman Oneiron.

Pristagaren offentliggörs och priset delas ut i Finlandiahuset i november i samband med Nordiska rådets session.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. I fjol gick det till Katarina Frostenson från Sverige för diktsamlingen Sånger och formler. Senast priset kom till Finland var 2014, då Kjell Westö premierades för sin roman Hägring 38.

Priset delas ut till ett skönlitterärt verk som skrivits på något av de nordiska språken. Syftet är att öka intresset för grannländernas litteratur och språk samt för den nordiska kulturgemenskapen.

(FNB)

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!