Finska ute, svenska inne i Kvarteret Victoria

Busholmen har inte tillhört de mest fashionabla delarna av Helsingfors. Men när huvudstaden växer byter områden skepnad. Här är det tydligt. I stadsdelen ekar byggarbetsplatsens melodi mellan nya lägenhetshus. Lastbilarna rullar förbi precis som förr, men nu är det inte industrin som ska locka. Det är kulturen som sätter prägel på det nya svenskdominerade kvarteret.


Rasmus Ritamäki tror på ett koncept där kultur och boende kombineras. Foto: Marcus Carlsten

Åtta höghus bildar tillsammans Kvarteret Victoria på Busholmen. Området har en stark finlandssvensk karaktär, vilket kanske inte är märkligt. På investerarlistan hittas bland annat Stiftelsen Tre Smeder, Teknologföreningen och Ålandsbanken. Med svenskspråkig teater och dagis vill man locka nya invånare. När kulturen kommer närmare hemmet, ska kultursuget öka. Ett koncept som Rasmus Ritamäki, VD för Fastighetsaktiebolaget Kvarteret Victoria tror på.

– Kvarteret har ett kulturcentrum, en restaurang och butik. Det är unikt att kultur och boende är så pass integrerat, säger Ritamäki.

I väntan på att kvarteret ska bli helt färdigt, får de boende leva med bullret från det kringliggande bygget. I höstas blev teknologstudenten Henrik Hillner, 24, en av de första att flytta in i kvarteret. De förbikörande lastbilarna stör då man rör sig på gatan men inne i det nybyggda huset är stämningen tyst och lugn.

–   Det är trevligt att jag kan tala svenska med grannarna. Det kunde jag inte i min hemstad Lojo, säger Hillner.

Då Henrik Hillner kliver genom ytterdörren breder sig en byggarbetsplats ut. Foto: Marcus Carlsten

I och med att en stor del av de stiftelser som ligger bakom projektet Victoria är finlandssvenska, är också majoriteten av hyresgästerna det. Om man träffar någon i huset talar man svenska, vilket man inte gör utanför. Utanför huset påminner språkmiljön mer om Hillners hemort. Där börjar han också på finska.

Att kvarteret får en stark finlandssvensk prägel, ser varken Hillner eller Ritamäki som något problematiskt.

– Alltid stör det någon, men generellt sett tror jag inte folk har något emot det svenska. Jag har i alla fall bara sett positiva sidor, avslutar Hillner.

Skriven av Marcus Carlsten och Lea Ekblad

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!