test

För hård stress orsakar andra hälsoproblem

Studerande använder mindre alkohol men är mer stressade än förr. Det framkommer i en undersökning som gjordes av Studenternas hälsovårdsstiftelse, SHVS. Undersökningen genomfördes 2016 och målgruppen var universitets- och yrkeshögskolestuderande.

Smocka talade med några studerande på Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet om bland annat deras sömnvanor och vad som stressar dem.

– Jag blir stressad då jag får för mycket att göra, och då jag inte har tid att göra allt jag borde, säger studerande Amanda Åström.

Det är tidsbrist som får mig att må dåligt

Enligt SHVS undersökning, kände sig 33% av deltagarna mycket stressade. Om man är stressad under en längre tid kan man drabbas av psykiska svårigheter. Stress går ofta hand i hand med studier och studerande Sara Haapalahti berättade vad som gör henne mest stressad.

– Det är tidsbrist som får mig att må dåligt, säger Sara Haapalahti.

Stress och sömnproblem

Studerandena Emma Strömbäck och Oscar Sandelin har båda haft svåra sömnproblem under en längre tid. Sandelin säger att han blir stressad ifall han sover dåligt men att det börjat kännas som en vana att det tar sin tid att somna om kvällen. Det här verkar vara ett vanligt problem bland studerandena Smocka talade med, även Strömbäck konstaterade att det ofta tar över en timme innan hon får sömn.

Dricker vi mindre alkohol?

Då man talar om ungas alkoholkonsumtion tänker man oftast på vilda fester och trötta morgnar. Men faktum är att undersökningen visar att mängden nykterister ska har fördubblats sedan milleniumskiftet. Då Strömbäck hörde detta var det med en skeptisk min hon svarade att hon nog inte märkt något sådant. Hon anser att många förfinar sina svar då de fyller i frågeformulär.

Mycket som involverar alkohol kretsar kring det sociala. Möjligheten att vara nykter finns men det är inte många som utnyttjar den. Enligt Strömbäck är grupptrycket mycket stort. Man måste ha en stark viljestyrka eller bestämt i förväg att man inte tänkt dricka något för att enklast komma undan det.

 

Senaste nytt