Från kris till konst

Konstnären Peta von Karis funderar djupt kring kriser såsom klimatförändringen och Aleppo. Han är oroad över hur lite människan bryr sig och vill väcka medvetenhet genom sin konst.

– Vi är alla i samma sjunkande skepp. Vi gör inget. Vi bara tittar på hålet där vattnet kommer in utan att sätta i proppen, säger Peta von Karis. 

Petri Horttana, som konstnären egentligen heter, säger att krisen i staden Aleppo i Syrien är till stor del förorsakad av den globala uppvärmningen. Där pågår en allvarlig torka, på grund av klimatförändringen, och människor tvingas flytta. Torkan är en del av krisen, gnistan tänds lättare då människor packas i stora städer som Aleppo.

Beroende på hur man själv ser på saken, kan man finna smältande glaciärer eller sönderbombade Aleppo i målningarna.

– Jag har alltid varit väldigt medveten om miljön och samhället. Jag brukar fundera ganska djupt på det, ibland kanske lite för djupt. Målningarna är en blandning av de här två rådande kriserna.

En tankeställare

Horttana känner att både den globala uppvärmningen och krisen i Aleppo är två stora saker som människan i vardagen bara rycker på axeln åt och lever vidare.

Han tycker man borde tänka lite mera efter. Det är problem människan lätt blundar för och går förbi.

– Det är så lätt att man börjar tänka att en kris i en stad långt borta känns avlägset och det händer ju något någonstans hela tiden. De kan kännas ganska små. Jag är rädd att saker som blir allt vanligare glöms bort.

Utställningen är ett startskott inom temat han kommer att fortsätta med nästa år.

Peta von Karis är en miljömedveten konstnär. Foto: Iiris Mattsson

“JAG HAR ALLTID VARIT VÄLDIGT MEDVETEN OM MILJÖN OCH SAMHÄLLET. JAG BRUKAR FUNDERA GANSKA DJUPT PÅ DET, IBLAND KANSKE LITE FÖR DJUPT”

Matkonst

Som bäst har Horttana även en utställning på Köttkontrollen i Karis. Det är en restaurang som serverar och säljer närproducerade produkter, bland annat kött.

– För tillfället har jag grönsaker och till sommaren kommer grisar. Matkonst som jag kallar det, gör att man lätt kan trivas när man äter där.

I augusti kommer han att ha en utställning i Helsingfors tillsammans med Tanja Is, där smärta och ritualer är tema.

Horttana har många järn i elden. Han är utbildad formgivare och har jobbat nästan med allt inom kreativ formgivning och inredning. Scenografi är stort i hans liv för tillfället och arbetar som bäst på pjäsen Okänd soldat. Horttana har jobbat på Raseborgs sommarteater i fem år och även mindre teatrar, och för tillfället som lärare inom alla kreativa ämnen på Västra Nylands folkhögskola.

– Ganska brett, men det är så jag vill ha det.

Utställningen kan ses på Luckan i Helsingfors under hela februari.

Enligt konstnären är det upp till åskådaren hur målningarna tolkas. I bakgrunden verket Shattered Dreams, Melting Hope. Foto. Iiris Mattsson
FAKTARUTA
Namn: Petri Horttana
Född: 1975
Hemort: Raseborg
Utbildning: Formgivning
Aktuell: Utställning Aleppo with ice,
Luckan Helsingfors (Simonsgatan 8)  2.2-28.2.2017

 

Skribent: Iiris Mattson

 

Artikeln har uppdaterats kl.16.26, 6.2.2017

Senaste nytt