Allt började för ungefär 200 år sedan. Glödlampan uppfanns men än i dag är vi osäkra på vem som egentligen är lampans fader. De flesta håller med om att det är Thomas Edison men enligt andra är det Joseph Swan. Faktum är att flera personer uppfann typer av glödlampor men Edison var den som lyckades göra den både lukrativ och billig.
Glödlampan fungerar med en tråd oftast gjord av Volfram (tidigare kol) som är inne i en sluten glaskolv, fastsatt i en metallsockel. Det elektriska motståndet i glödtråden gör att när elektricitet leds igenom tråden hettas den upp och börjar glöda, därav namnet.
Glödlampor började förbjudas på grund av EU-direktiven 2009. De glödlampor som ännu säljs är avsedda för specialändamål, till exempel ugns- och kylskåpslampor.
Från halogen till lysrörsflopp
Glödlampan ersattes av halogenlampor. De fungerar ungefär på samma sätt men har halogengas inne i glaskolven. Tråden glöder dessutom starkare och en del av den förgasas. EU har emellertid beslutat att även halogenlampor ska förbjudas för att ge plats åt mer energieffektiva alternativ.
Efter halogenlampan kom lågenergilampan, också känd som lysrörslampan. De har samma sockel som både glödlampan och halogenlampan men istället för att ha en glaskolv har de skruvade lysrör. Lysrörslampan var, trots sin revolutionerande och mer sparsamma karaktär, en stor flopp. Orsaken var att lampan innehåller kvicksilver, vilket är extremt giftigt.
Den schweiziska stiftelsen IT’IS publicerade också en forskning som visade att hudåkommor kan förvärras av det ultravioletta ljuset som dessa lampor producerar. Enligt rekommendationer ska man dessutom hålla ett minimiavstånd på 30 centimeter till lamporna för att undvika strålning.
LED tar över
LED- (light emitting diods, på svenska lysdiod) lampor uppfanns under slutet av 1990-talet och det är svårt att säga vem som egentligen uppfann den första. LED-teknologin uppfanns redan på 1960-talet men var då svag och färgen bröt mot det röda – det var inte tills 1994 som den första blåa och vita lysdioden uppfanns och inte förrän 2008 som företaget Philips började jobba på att utveckla LED-lampor. År 2009 kom Philips ut med en LED-lampa som skulle ersätta Edisons 60 Watts glödlampa.
LED-lampan fortsätter hela tiden utvecklas och LED-lamporna verkar också vara framtidens produkt. Smarta lampor är den nyaste versionen av LED. De är lampor man kan dimma, sätta på och av och byta färg på med sin telefon eller pekplatta.
LED-lampors pris har sjunkit från över 60 euro ner till under 20 euro på bara några årtionden.
Enligt vissa källor är smarta lampor emellertid inte det smartaste. En av dem är chefsforskare Mikko Hyppönen från F-Secure som under en föreläsning om kryptovalutor berättar att så smarta lampor som andra smarta hushållsmaskiner lätt kan hackas och användas till att gräva efter kryptovalutor, t.ex. Bitcoin, på internet. En hackad hushållsapparat kan i sin tur ge ägaren en saftig elräkning.
Idag håller de flesta med om att det är LED-lampor man ska köpa, men varför?
Sami Suihkonen är forskare och expert på lysdioder. Han menar att LED-lampor är framtiden.
– LED-lampor och forskningen om dem har de senaste fem åren gått framåt så mycket och den utvecklingen kommer säkerligen att fortsätta.
Suihkonen menar att orsaken till varför LED-lampor är framtiden är att till skillnad från energieffektiva lampor finns det inga skadliga ämnen i LED-lampor. Dessutom är de mer effektiva än alla andra lampor för hemmabruk.
– Om du jämför halogen och LED-lampors elförbrukning så blir ungefär tio procent av elen i halogenlampor till ljus medan det i LED-lampor handlar om närmare 40 procent. Och det utvecklas hela tiden.
LED-lampors pris har sjunkit från över 60 euro ner till under 20 euro på bara några årtionden.
Världens äldsta glödlampa
På brandstationen i staden Livermore i Kalifornien finns än i dag världens äldsta fungerande glödlampa. Lampan som har kommit att heta Centennial Light har varit påslagen nästan oavbrutet sedan 1901. Lampan har redan levt längre än två stycken webbkameror som är fixerade på lampan. På lampans egen hemsida kan man följa med ett liveflöde där man ser lampan lysa. Den har Guinness världsrekordet för världens äldsta fungerande glödlampa.
År 2009 började EU förbjuda glödlampor och halogenlampor håller på att förbjudas. Tanken var att de skulle ersättas av energisparlampor. Före det köptes det över 20 miljoner glöd- och halogenlampor årligen.
Konspirationsteorier och tusentimmarskommitteer
Varför fungerar inte alla glödlampor i över 100 år såsom lampan i USA? I dokumentären The Light Bulb Conspiracy från 2010 av Cosima Dannoritzer diskuteras den eventuella konspirationsteorin bakom glödlampornas korta livslängd.
1924 samlades de största glödlampstillverkarna i Genève för att komma fram till ett avtal. Det var starten för den så kallade Phoebus Kartellen som bestod av de alla största tillverkarna. De samlades för att dela upp världsmarknaden mellan sig och för att se till att ingen tillverkade lampor som håller för länge. På den tiden fungerade glödlampor i ungefär 2500 timmar och nu bestämdes det att hållbarheten skulle dras ner till 1000 timmar. Glödlampan blev den första produkten som utsattes för planerat åldrande.
I dag är det ljusare tider och man får billigt köpt en LED-lampa som håller i över 15 000 timmar för under 20 euro.
Kartellen tillsatte 1925 tusentimmarskommitteen som skulle se till att alla följde bestämmelserna. På bara två år sjönk glödlampors hållbarhet från 2000 timmar till under 1500 timmar. Just före kartellen upplöstes 1939 nådde man målet och medellivslängden för glödlampor världen över var 1000 timmar.
Under åren har det kommit mängder av patent på hållbara glödlampor – en av dem lovade att lampan skulle hålla i till och med 100 000 timmar. Inga av dessa lampor kom någonsin ut på marknaden.
En ljus framtid
I dag är det ljusare tider och man får billigt köpt en LED-lampa som håller i över 15 000 timmar för under 20 euro.
Samuli Sarlin som äger Kruunuhaan Elektroniikka på Elisabetsgatan i Helsingfors säger att ungefär hälften av hans kunder köper LED-lampor. Han tror att lamporna är framtiden, även om han tills vidare också säljer glödlampor. Hans butik är en av de få som ännu gör det i Finland.
– Jag måste tänka på vad mina kunder vill ha. Därför säljer jag många hållbara glödlampor. De tål lite mer vibrationer och används i tåg, på båtar, i barer och så vidare.
Sarlin menar att de som köper glödlampor är de som inte vill lära sig hur nya lampor fungerar. De vill bara göra som de alltid har gjort. Det största problemet med LED-lampor är att människor fortfarande tror att de är dåliga, att de precis som energieffektiva lampor tänds långsamt och har ett blått ljus. Så är inte fallet och Sarlin demonstrerar hur mycket bättre ljus LED-lampor har och hur snabba de är.
– Människor tror att Watt betyder hur starkt lampan lyser. Man måste kolla lumen- och kelvinvärdet.
Lumen betyder hur starkt lampan lyser och kelvin hur kallt eller varmt en lampa lyser. Ju högre värde på lumen, desto starkare lyser lampan. Med Kelvin är det samma sak – ju högre tal, desto kallare och blåare ljus.
– Om du har en lampa med låg Kelvin kommer ditt hem att se gult ut. Oftast vill äldre människor ha ett mer gult sken och yngre vill ha mera naturligt ljus hemma, säger Sarlin.
Han anser att energieffektiva lampor är sämre eftersom det tar ungefär en minut för lamporna att lysa upp i sin fulla styrka. Dessutom innehåller de kvicksilver som är extremt skadligt för miljön. Allt tyder på att det är LED-lampor som är framtidens melodi.