Smart elanvändning

För många studerande ingår elen i den klumpsumma som betalas i hyra varje månad. Men inte för alla. Vilka hushållsmaskiner är de riktiga elbovarna? Och vad kan jag jag som konsument göra för att undvika dem?

Marja Einesalo, energiexpert vid Helen, tipsar om energieffektivitet.

– Bland annat datorer drar en massa ström. Stäng och släck allt då det inte används.

Det är svårt att uppge ett medeltal för elkonsumtion bland studerande eftersom att det varierar så mycket. Alla har egna intressesfärer. Någon som bakar mycket använder självklart mer el än en som alltid äter ute. Om en ungefärlig summa ändå ska ges uppskattar Einesalo att en studerande som bor i en etta använder omkring tusen kilowattimmar per år. Det kostar ungefär 230 euro då man lägger en månatlig grundsumma på åtta euro på själva elpriset.

Nuförtiden har så gott som alla bostäder i Helsingfors elmätare.

– Vi erbjuder inga avtal med fast månadsavgift. Helens kunder betalar för den el de använder, säger Einesalo.

Så vilka är dessa energibovar – maskinerna som i smyg skjuter vår elräkning i höjden? En bordsdator förbrukar mycket mer el än en bärbar dator. Användning av en torktumlare kan kosta upp till 215 euro om året, om vi räknar med att den används fem gånger i veckan. Det blir då ungefär 80 cent per användningsgång.

Tvättmaskinen är mycket mer energisnål. Om den används lika mycket som torktumlaren uppgår kostnaderna till ungefär 50 euro om året. Ugnen slukar också mycket el. Om du tillreder ugnsmat tre gånger i veckan uppgår elräkningen till ungefär 28 euro om året, om ugnsmaten i snitt värms en timme. Elkostnaden för en maskintvätt eller en ugnsmiddag blir alltså lite under tjugo cent.

Ju äldre en maskin är desto mer el drar den. Einesalo tycker ändå att det är onödigt att byta ut maskiner bara för att de är gamla.

– Fungerar de bra är det onödigt att byta ut dem. Det är ju också en belastning för naturen. Men om till exempel ett gammalt kylskåp går sönder kan det ändå vara vettigare att byta det mot en nyare modell än att reparera det.

Hur mycket el som konsumeras beror mycket på egna intressen.

Vill man vara miljösmart ska man köra fulla maskiner med tvätt och disk. Hushållsmaskiner kräver underhåll. Det är viktigt att ta väl hand om dem.

– Det låter lite lustigt men man måste faktiskt tvätta diskmaskinen. En välskött maskin håller längre och är mer energieffektiv. På insidan av maskinen fastnar fett som gör att kärl inte blir rena utan måste tvättas om.

I bostäder där vatten ingår i hyran betalar man inte för att duscha. Det är rätt vanligt att vattenkostnaderna ingår i den klumpsumma studerande betalar i hyra. Onödigt plaskande bidrar således inte till ens egen räkning.

– Duschens kostnad faller i slutändan på husbolaget. Det är bättre för alla om man tar en lite kortare dusch, konstaterar Einesalo.

Einesalo tipsar även om att dammsuga bakom kylskåpet och frosta av frysen två gånger om året. Disponeringen av hushållsmaskiner är också väsentlig. Ju bättre luftflödet är, desto mindre el drar maskinen.

Att värma ugnen bara för att tina en fryspizza några minuter är ett dumt drag, tycker Einesalo. Värmer man ugnen föreslår hon att man använder den för tillagningen av mer än en rätt åt gången.

En viktig punkt Einesalo vill påminna om är ändå att själv tänka efter.

– Tvätten blir inte ren om du tvättar den i för kallt vatten. Det är inte meningen att man ska gå omkring med lampan avstängd och snava omkring för att spara el. Lite bondförnuft ska man ha!

Senaste nytt