Godisregn runtom i Finland

Bänkskuddardagen är här igen – idag har gatorna fyllts av glada abiturienter utklädda i overaller och maskeraddräkter. Abiturienterna firar att de endast har studentskrivningarna kvar tills de utexamineras i vår.

Vi besökte Gymnasiet Lärkan där firandet var i full gång. Abiturienterna samlade sig klassvis upp på scenen för att visa en film de hade satt ihop, för att kasta godis på de andra eleverna och för att tacka sina klassföreståndare för de gångna åren. Känslan i festsalen var på topp.

I natt var jag så peppad över den här dagen att jag knappt kunde sova.

 

Abiturienten Olivia Holmberg, påpekar att de tagit polisens kommentar om säkerheten i beaktande då de planerat sin dag. Holmberg var på utbyte i USA under läsåret 14-15 vilket ledde till att hon abiturient ett år senare.

– Jag har väntat på dagen i tre år. Det kändes lite trist då alla mina klasskompisar var abin förra året, men det känns otroligt att den dagen är här för mig nu.

Olivia Holmberg ser mest fram emot kryssningen i kväll. Foto: Roxanne Mikkonen

Musiken spelade på högsta volym i skolan, golvet är fyllt av godis och godisskräp. Abiturienterna dansar omkring i sina overaller och sjunger med i låtarna.

Martin Nugent, är samhällslära- och historialärare i Lärkan och har varit med om firandet i sex år.

– Det här är en rolig dag för oss alla, även lärare. Det är en tradition som jag definitivt tycker att ska leva vidare och är bland de roligaste sakerna som händer under skolåret.

Martin Nugent anser inte att elevernas firande spårar ut i skolan. Foto: Roxanne Mikkonen

De finlandssvenska gymnasierna har traditionellt klätt sig i overaller som de själv dekorerat. Finskspråkiga gymnasium kan man se klädda i maskeraddräkter – det är allt från enhörningar till Donald Trump-kostymer. Veikko Luukkonen är en bland de abiturienter som satsat hårt på att dekorera sin vita overall.

Veikko Luukkonen berättar att abina förberett inför dagen länge. Foto: Roxanne Mikkonen

– Jag har satt tiotals timmar på att rita. I natt var jag så peppad över den här dagen att jag knappt kunde sova.

Olika traditioner i skolorna

Bänkskuddardagen firas på olika sätt i Svenskfinland.  I många delar av västra Nyland klär abiturienterna ut sig enligt ett tema. Det här är vanligt i Hangö, Ekenäs och Karis. I Karis-Billnäs gymnasium hade abiturienterna i år valt temat ”Abicalypse”, taget från det engelska ordet apocalypse. De var zombies – klädda i trasiga kläder med blod i såväl ansiktet som på kläderna.

 

Shanti Grönholm har varit en av de som ansvarat för firandet i Karis.

– Abitidningen har vi arbetat med sedan vi började i gymnasiet. Idén för vårt tema kom kort efter det och programmet började vi planera för ungefär en månad sedan.

Temat i Karis var ”abicalypse”. Bild: Märta Nummenmaa

I Karis kunde elever, lärare och övriga köpa en tidning som abiturienterna lagt ihop. Tidningen är full av humor och minnen från de gångna åren i gymnasiet. Abiturienterna skojar med sig själva, lärarna och de övriga eleverna i skolan.

Den traditionsenliga abitidningen i KBG. Bild. Märta Nummenmaa

Bänkskuddardagen i Karis firades med ett program för hela skolan. I programmet kunde en bland annat se tävlingar mellan abiturienter och nybörjare, balettuppvisning med elever och lärare samt frågesport. Karis-Billnäs gymnasium ligger i samma byggnad som högstadiet och de var precis som resten av allmänheten, välkomna att se programmet.

Abiturienter på flak

Efter lunch åkte de flesta abiturienter på lastbilsflak. I Helsingfors möts alla regionens gymnasier vid Södra hamnen, varefter de åker längs en rutt i centrum – Esplanadgatan är kärnan för rutten. I Karis däremot åker lastbilen runt omkring i centrum där de möter abin från det finskrpåkiga gymnasiet Karjaan Lukio. Lågstadieeleverna som håller till precis bredvid gymnasiet uppskattade speciellt godisregnet som uppstod då lastbilen körde förbi.

Abiturienter i Karis. Bild: Märta Nummenmaa

Ikväll åker många abiturienter ännu i väg på kryssning. För många är kryssningen den riktiga höjpunkten i penkisfirandet.

Text: Charlotte Lindberg & Märta Nummenmaa

Senaste nytt