Här är tipsen för dig som söker studiebostad till hösten!

Har du tänkt börja studera i Helsingfors i höst? Behöver du hjälp med att söka bostad men vet inte var du skall börja? Om svaret till frågorna är ja, så är det här just för dig.

Uppdaterad 8.2 kl. 14.45: Informationen om nationerna har korrigerats och klargjorts. Teknologföreningen har heller ingen koppling till SSBS och äger lägenheter endast i Victoriakvarteret på Busholmen.

Att söka studiebostad kan vara problematiskt. Inte nog med att det är svårt att få tag på en bostad i huvudstadsregionen på grund av bostadsbrist och skyhöga priser, studeranden har också kort tid på sig.

För att söka studiebostad krävs ett studieintyg som bevis på att man tagit emot en studieplats. Eftersom de flesta får beslut om studieplats först i början av juli har man ungefär en månad tid på sig att söka och hitta lägenhet.

Sök hos nationerna

För dig som tänkt börja studera vid en högskola i huvudstadsregionen är de olika nationernas lägenheter ett alternativ. Vasa-, Nylands- och Åbo Nation och Östra Finlands Nation har alla sina egna bostäder, som går att söka via nationernas hemsidor. Du måste vara inskriven innan du kan söka lägenhet. För att ansöka om medlemskap i Vasa Nation krävs österbottnisk anknytning, men för de andra nationerna räcker det att du är högskolestuderande i huvudstadsregionen. Nationernas egna lägenheter finns bland annat i Majstranden, på Busholmen och i Vallgård.

Också Svenska Studenters Bostadsstiftelse (SSBS) har ett antal studentbostäder i huvudstadsregionen. Stiftelsen består av representanter från de olika nationerna och hyr ut sina bostäder till nationsmedlemmar. SSBS har bostäder på Rautalampivägen 5 i Vallgård, Majstranden, Byholmen, Arabiastranden, Busholmen, samt vid Kilobranten i Esbo.

HOAS finns till för studerande

Ifall du studerar vid Aalto-universitetet, kan du bli medlem i Teknologföreningen, som äger hälften av de nya studentbostäderna i Victoriakvarteret på Busholmen. Förutom det kan du också söka bostad via Aalto universitets studentkår (AUS). Arcadastuderande kan söka bostad på majstranden.fi året om och få chansen att bo på campus Majstranden, ett stenkast från Arcada. Arcada äger ca 30 procent av studentbostäderna i Majstranden.

Efter att du tagit emot en studieplats i huvudstadsregionen och blivit berättigad att lyfta studiestöd, kan du även söka bostad via Hoas (Helsingfors studentbostadsstiftelse).

Privat ett alternativ

Om du har möjlighet att gå upp lite i pris lönar det sig att leta bostad på privata marknaden. Lite dyrare, men fler möjligheter. Kommer man längre bort ifrån är det kanske emellertid inte så enkelt att ta sig ner till Helsingfors stup i kvarten för att gå på visningar, vilket kan göra det svårare att nappa åt sig det perfekta hemmet.

Har du möjlighet att gå på visning, gå på så många du kan. Och kom ihåg – man kan inte ha höga krav eller vara alltför noggrann. Blir du erbjuden en lägenhet – ta den. Det kan vara den enda du får.

Kom också ihåg att kolla med dina kontakter; dina föräldrar kanske har någon bekant i huvudstadsregionen eller din chef kanske äger en extra bostad i Helsingfors. Någon känner oftast alltid någon och plötsligt dyker det upp en ledig lägenhet eller ett ledigt rum.

Om du inte lyckas hitta bostad via ett av de tidigare alternativen, kan du alltid lämna en annons i en tidning. Till exempel annonser i Kyrkpressen brukar ofta ge napp.

Majstrandens studentbostäder. Foto: Roni Kuronen

Skribenter: Roni Kuronen & Mathilda Kull

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!