Hopp för de homosexuella

För en homosexuell man på 50-talet är livet ingen dans på rosor. I slutändan är Tom of Finland ändå en film om hopp och glädje, även då allt verkar mörkt.

Helsinki-Filmi (2017)
Regissör: Dome Karukoski
I huvudrollerna: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky
Premiär: 24.2.2017
Längd: 1 h 55 min
Åldersgräns: 12

 

Touko Laaksonen (Pekka Strang) är löjtnant under fortsättningskriget. Han drömmer om att spela piano och rita då kriget är slut. Problemet är bara att hans motiv är homoerotiska och förbjudna i Finland.

Att leva som homosexuell är fortfarande idag ingen dans på rosor. Touko Laaksonen förälskar sig i dansaren Veli Mäkinen (Lauri Tilkanen). Att behöva dölja både sin kärlek och passion är något som skulle få de flesta att ge upp. Efter kriget blir Toukos dröm om att teckna sann. Teckningarna föreställer främst muskulösa män i tajt läderutstyrsel. Med hjälp av kontakter hjälper Veli Touko med att få ut teckningarna internationellt under namnet Tom of Finland.

I början av filmen sitter Touko på en bänk tillsammans med sin vän Doug. Doug förklarar för Touko att de har hittat kaninen som rymt några dagar tidigare.

”Ni kan inte hålla kaninen i garderoben”, konstaterar Touko. ”Den blir alldeles för kåt och hungrig där”.

Det här sammanfattar verkligen hela filmen.

Tom of Finland är en film om homoerotik och känslor. En film om hopp om att bli accepterad. Filmen kännetecknas av svagt lysande lampor, dämpad musik och poliser som är ute efter homosexuella. Trots den rätt så dystra stämningen så ger filmen ett intryck av vilja och styrka från början till slut. Tom of Finland ger hopp för de homosexuella som inte får stöd någon annanstans och vice versa.

Jag måste lyfta på hatten åt Finland för att göra den här filmen till en del av Finlands hundraårsjubileum. Tom of Finland har under åren blivit ett av Finlands mest kända varumärken. Filmen är ett samarbete med Amnesty. Touko Laaksonen dog 1991.

Senaste nytt