­

­– Välkomna till min man cave, skrattar konstnären Teemu Keisteri i telefon.

När jag kommer dit dagen därpå möts vi av Teemu, iklädd en keps med Windows 95-loggan och blåa pilotsolglasögon. Jag kan inte låta bli att för en stund undra om det är Windows 95 Man eller Teemu själv som bjuder in oss till sin källarateljé i Berghäll. Jag kommer att tänka på uttrycket ”no rules”, som han flitigt använder sig av för att beskriva både sin konst och sin Windows 95 Man persona. Men lite rules verkar det vara ändå, för vi är tvungna att ta av oss skorna innan vi går ner för trappan.

Windows 95 Man började som ett skämt på Flow-festivalen sommaren 2013 men har efter det kommit att bli en dj-persona som japanska clubkids kan dansa sig svettiga till i Tokyo. Windows 95 Man är också känd för sin klassiska utstyrsel och starka finskbrutna engelska och har figurerat i både egna Youtube-videor och på svensk tv, alltid med ”no rules” som motto.

Vi följer snällt med i strumplästen ner till den lilla källaren.

One of the first workshop bag 🙂 @aaltoaspace

A post shared by UKKELI (@ukkelikeisteri) on

­– Jag vet sällan vad som ska hända långt i förväg, säger Teemu när vi kommer in i ateljén. De senaste åren har det varit full rulle för hela slanten. Om det inte varit arbete med Ukkeli-konsten, som han arbetat med sedan 2008, har han gjort videokonst och radioprogram. Listan med Teemu Keisteris konstprojekt är lång, men inget har fått så mycket uppmärksamhet på så pass kort tid som hans dj-karaktär Windows 95 Man.

Många av Teemus karaktärer eller projekt har börjat som ett skämt. Windows 95 Man skapade han med viljan att både irritera och skoja med Flow-festivalens besökare 2013.

– Det var min Flow-utklädnad, kan man säga. Jag klädde mig i den mest korkade utstyrseln jag kunde komma på. Teemu slängde på sig ett par Levi’s 501-jeans, en vit t-shirt med Windows 95-loggan på och en keps med samma motiv. Då han upplevde att detta inte var löjligt nog drog han på sig ett par riktigt korta ”hot-pants” i stället för jeansen och begav sig till festivalen.

Utstyrseln fick festivalbesökare att reagera med nyfikenhet och skratt. Teemu hade länge dj:at på olika klubbar men fick nu idén att börja snurra plattor som Windows 95 Man istället. Han lade sedan upp en bild där han ligger på en säng med en vinylspelare intill sig, iklädd hela sin Windows 95 Man-utrustning. Bilden fick snabb spridning. Jag tycker mig urskilja en glöd bakom Teemus solglasögon när han berättar om hur bilden spreds.

– Den blev liksom en internet-meme!

Lika exalterad verkar Teemu vara över faktumet att många inte förstod att det var en karaktär, utan trodde att Windows 95 Man antingen var någon som fanns på riktigt i nutid eller att bilden faktiskt var tagen på 90-talet.

År 2015 händer det oväntade. Windows 95 Man blir inbjuden att spela i Flow-festvalens i champagnebar på festivalens sista dag. Rätt ironiskt, med tanke på att Teemu ser hela Windows 95 Mans varelse som ett uppror mot det enligt honom väldigt polerade Flow.

– Och just därför var det så otroligt kul att de bjöd dit mig för att spela. Jag spelade den sämsta musiken jag kunde tänka mig, eller den musiken som var mest fel för det sammanhanget.

Spelningen blev en succé. Champagnen flödade, dansgolvet var fullproppat och publiken hamnade i trans till Darudes låt ”Sandstorm”. När jag frågar varför Teemu tror att spelningen var så lyckad svarar han:

– För att det var söndag, för att folk var tredagars-bakis, för att jag är från Esbo.

Teemu framhåller också att han tror att det fanns något befriande för publiken med hans musikval som Windows 95 Man.

– Jag ger människor friheten att dansa till eurodans, som på ett sätt inte uppmärksammas ordentligt. Låtar som man tydligen inte ”ska” lyssna på.

Fast hela Windows 95 Mans uppenbarelse är skämtsam så är själva musiken inget skämt. Teemu tycker om musiken han spelar. Han har alltid haft en svag punkt för 80-tals disco och 90-tals trance men blandar också hejvilt in genrer som finsk disco och synth-pop i mixen.  Det finns ingen ironi i låtvalen.

– Jag hoppas att människor i publiken förstår det, att om jag är helt och hållet exalterad över musiken jag spelar så spelar jag alltid, fastän det är så kallad dålig musik, enligt mig väldigt bra musik. På något underligt, perverst vis.

Han kallar även det han gör på sina spelningar ett sorts anti-dj:ande.

­– Jag är inte särskilt teknisk, utan går mer efter publikens feelis.

Windows 95 Man går även hem i Sverige. Den 10 februari i år spelade han finsk discomusik för 700 personer på evenemanget Finskt Disco i Stockholm. Publiken bestod av människor i alla åldrar och stilar, från unga Stockholms-hipstrar till 60-åriga sverigefinnar.

– Jag visste inte att svenskar var så bra på att festa, säger Teemu glatt. Windows 95 Man har även spelat för hängivna fans på undergroundklubbar i Japan och på företagsgig på ett flygplan (!).

Det är tydligt att Teemus konstnärskap drivs av humor och en vilja att underhålla.

– Det är min poäng med alla projekt jag gör. Att förvåna, glädja och liksom väcka publiken.

Efter intervjun ska Teemu fotograferas, och plötsligt får jag se det där uppriktiga skämtandet med egna ögon. Så fort kameran åker fram förändras Teemu. Han tystnar och börjar posera för fulla muggar. Han knäpper händerna bakom huvudet, breder ut sig och formar munnen till en duckface-min. En ganska allvarlig tystnad uppstår. Det går liksom inte att skratta för att Teemu just gör det så seriöst, så fullt ut. Eller är han Windows 95 Man nu? Ingen vet.

Text: Helmi Tolonen Foto: Jodie Sinclair

Video: Helmi Tolonen & Jodie Sinclair