Inrikesministeriet: Radikala grupper allt synligare

  Hatretoriken på sociala medier har ökat extremiströrelsernas synlighet. Bilden tagen från flickr.com: cylonfingers

  Våldsbejakande radikalisering och extremiströrelser har fått mera synlighet i Finland under det senaste året, meddelar Inrikesministeriet i en rapport.

  Rapporten tar särskilt upp högerextremiströrelsen Nordiska motståndsrörelsen, vars medlem i höstas blev dömd för grov misshandel efter en av organisationens demonstrationer. Medlemmen sparkade en utomstående så att han slog huvudet i marken, och dog senare av sina hjärnskador.

  Inrikesministeriet anser att motståndsrörelsen är särskilt benägen till våldsdåd, och de meddelar att polisstyrelsen planerar att väcka en talan om att förbjuda rörelsen.

  Den största delen av extremiströrelser är ändå små rasistiska skinhead-grupper som kan orsaka regionala problem, men som enligt ministeriet inte utgör ett nationellt hot mot säkerheten.

  Rapporten meddelar också att sociala medier ökat rörelsernas synlighet. På olika medieplattformer blir polariseringen mellan människorna stor, vilket ökar känslan av otrygghet, som däremed skapar en grund för våldsbejakande extremism.

  FNB/Smocka