Kontra hat med kunskap

  IUCN:s naturpris gick till Vargambassadörerna, som motverkar hat mot vargar i Finland.

  Här står alla årets vinnare. Förutom Vargambassadörerna belönades också Hyvinge miljöskyddsförening, scoutkåren Pornaisten Solmu och föreningen Virtavesien hoitoyhdistys. Foto: Simon Bergholm

  ”Finlands bästa insats för naturen” är ett pris som delas ut vartannat år till en aktör som lobbat för naturmedvetenhet. I år gick priset till Luonto-liittos Vargambassadörer, en grupp som aktivt motverkar varghat bland barn och ungdomar. Marina von Weissenberg, konsultativ tjänsteman på miljöministeriet, förklarar mer om priset.

  Marina von Weissenberg hoppas på mer miljöengagemang. Foto: Simon Bergholm

  – Det här är det enda priset i sin klass som fokuserar på just miljöfostran. Folket får skicka in nomineringsbidrag och så är det IUCN (Internationella naturvårdsunionen) i Finland som väljer vinnaren.

  Priset delades i år ut för sjätte gången och von Weissenberg hoppas på att priset ska fungera som en morot för nya aktörer. Hon lobbar också för att priset i framtiden ska få mer publicitet.

  I år var priset en del av miljödagarna, ett projekt som ordnas Finlands 100-års jubileum till ära.

  – Miljödagarna är ett tema som ordnas i fyra delar längs med året. Finland kommer också i år som det första landet i världen att införa en flaggningsdag för naturen.

  Von Weissenberg hoppas på flera liknande evenemang och pris i framtiden.

  – Det är rätt arbetsdrygt att ordna evenemang som detta men absolut värt det. De nominerades initiativ får publicitet och vinnarna blir så klart väldigt glada.

  Årets vinnare, Luonto-liittos Vargamassadörer, är mycket nöjda och glada. Smocka intervjuar Nina Harju, en av Vargambassadörerna.

  – Mitt jobb går i stort sett ut på att åka till skolor och berätta om vargar.

  Nina Harju bär stolt sin skjorta. Foto: Simon Bergholm

  För länge sedan fanns det skäl att döda närträngda rovdjur. Men i dagens läge är rovdjurshat irrationellt. Stora rovdjur som vargar har länge varit utrotningshotade i Finland och utgör i regel inget hot för människan. Rovdjurshatet är ändå inte alls lika utbrett bland barn och ungdomar som bland äldre. Harju säger sig ha fått bra respons från de skolor hon besökt.

  Nina Harju har jobbat som vargambassadör i sju år. Hon stortrivs med sitt jobb och har inga planer på att sluta. Jobb finns det gott om. Dagen efter prisutdelningen ska Harju till nästa skola.

  – Jag tänker fortsätta så länge det känns viktigt. Så länge vargarna behöver stöd finns jag här.