Kulturplocket: Prisbelönt flamenco på Savoy

Det händer i Helsingfors. Här är några av veckoslutets program.

Festival Flamenco de Helsinki

Festival Flamenco de Helsinki som evenemanget heter började redan den 4.2 men huvuduppvisningen är nu på lördag.
Flamenco festivalen är nordens största och ordnas av Finlands Flamencoförening som grundades 1993. Det är nu 19 gången som festivalen ordnas i Finland. Festivalen tar tag i både improvisation och modern flamenco men en stor del av huvuduppvisningen på lördag kommer vara traditionell flamenco granskat genom en modern lins. På lördag kommer den prisbelönta gruppen Nino de los Reyes från Spanien att uppträda i Savoy teatern klockan 19.

Gruppen kommer uppträda med showen ”Inside”. Showen är från 2015 och är uppskattad av publik och kritiker över hela världen.  Showen lever hela tiden och samma show görs på lite olika sätt varje gång.
Truppen säger att showen handlar om att bryta sig från normerna och bara låta musiken föra en. De vill dansa utan regler.
Det utlovas sprängladdad dans, virtuositet och improvisation

Biljetter kan köpas från lippu.fi men fås också från alla Helsingfors kulturhus biljettförsäljningsställen.
Lördagens uppvisning kostar 30€ för personer under 15 år och 38/43€ för vuxna.
Dörrarna öppnar klockan 19:00
Mera info finns på festivalens hemsida.

Hanna Pakarinen goes Carola

På akustiska klubben på Ateneum är det stämmning på fredag. Hanna Pakarinen inviger vårens konserter med att spela albumet Synnyin, elän, kuolen (Jag föddes, jag lever, jag dör) från 2016. Albumet består av den finska jazzsångerskan Carola Standertskjölds mest kända låtar genom tiderna som Hanna Pakarinen har gjort egna tolkningar av. Konserten heter ”Ilta Hannan kanssa” (En kväll med Hanna) och under den får vi höra klassiker som Pakarinen gjort redan tidigare men också nya tolkningar som inte finns med på albumet.

Matti Paatelma kompar konserten på piano.

Hanna Pakarinen uppträder på fredag i Ateneum Bistro. Bild från Sonymusic Press

På Akustiska klubben ordnas under våren ett flertal konserter. Klubben ordnas på Ateneums Bistro.  Under våren spelar där både nya artister men också mer kända artister. Som programvärd fungerar Ufo Mustonen.

Biljetter kostar 15 euro och innehåller en gratisbiljett till Ateneums museum. Biljetten kan köpas från dörren eller från Holvis hemsida.
Konserten börjar klockan 19:00 dörrarna öppnar 18:30.
Mer information på bistros hemsida

 

 Månskensskidturen

Den så kallade Tahkonhiihto går av stapeln på fredag i Håkansböle. Möte klockan 18:30 på Håkansböle sportparks parkeringsplats. Om föret är bra kommer länken vara ungefär 12 kilometer ut till Bisa stugan och tillbaka. Ifall föret är sämre kommer skidningen ske på de spår i Håkansböle som är i gott skick.
Alla är välkomna med och man rekommenderar varma kläder med eftersom det blir kallt mot kvällen.

Skidningsutfärd på 12 kilometer i Håkansböle. Foto Creative Commons

Utfärden skidas under ledning av en instruktör och emellanåt blir det pausar för att ta del av sin matsäck och njuta av utfärdsplatserna.

Om det inte finns någon snö alls kommer rundan att utföras till fots.

Evenemanget är gratis och öppet för alla och görs i samarbete med Vantaan Latu.

Anmälningar till blanketten
För mer information ring Osmo Ruokolainen. 044-345 3162

 

Disney on ice

Den Oscar-belönta Disney filmen Frozen kommer för första gången att göras om från början till slut som en ny is-show. Frozen som baserar sig på H.C. Andersens bok Snödrottningen handlar om prinsessorna Anna och Elsa. Elsa har kraften att skapa snö och is, en kraft som hon inte lärt sig kontrollera. Elsa rymmer sen efter ett fiasko. Anna tar hjälp av Kristoffer och snögubben Olof för att hämta tillbaka Elsa till kungadömet.

Succéen Frozen görs om till is-show. Bild: Creative Commons

I showen kommer alla kända låtar från filmen som: Let it go, Do you want to build a snowman och Fixer upper höras.
Fastän det primärt handlar om Frozen kommer showen att gästas av andra älskade karaktärer från shower som Toy Story, Lejonkungen och Hitta Nemo.

Det är det 34 året som Disney on Ice och producenterna bakom evenemanget säger att de har väntat länge på ett tema som Frozen. I showen uppträder prisbelönta skridskoåkare från hela världen. Den är full av ljuseffekter, musik och magnifik koreografi.

Biljetter fås från lippu.fi och kostar 39,50 uppåt.
Sista föreställningen är på Söndag klockan 18:30

 

Båtmässa.

Båtmässan ordnas som normalt i Mässhallen i Böle, i år 10-19 februari. På båtmässan kan man se allt mellan nya båtar till bryggor och uppvisningar av olika stil. I hallen kommer det också finnas en stor bassäng som har använts till olika uppvisningar genom tiderna.

båtmässan ordnas traditionsenligt i Mässhallen i Böle. Foto: Mässhallens pressbild

Man hittar också begagnade båtar till salu. Dessutom finns det olika klädesmärken på plats och visar upp sin kollektion. Dessutom är hallen full av organizationer som till exempel: Östersjöprojektet, Håll Skärgården ren och Sjöräddningstjänsten.

 

Pris är 16 euro för vuxna, 10 euro för barn, pensionärer och studeranden.
För mer information på mässcentrums hemsida

 

Spelkväll med bred- och konsolspel

På fredag ordnas det spelkväll i köpcentret Kampen på fjärde våningen i butiken Pelimaailma klockan 15:00-21:00.

Här är alla välkomna att testa på bräd-, konsol och hjärnspel. Spelen förses av lautapelit.fi, Konsolinet och Heureka Shop.

I Kampens köpcenter kan du jumpa hjärnan och spela både brädspel och konsolspel. Bilden från Creative commons

Här kan man jumpa hjärnan med en Rubiks kub, få nya vänner med ett brädspel eller gå tillbaka i tiden för spel på en Commodore 64a. Man kan komma både ensam eller med kompisarna, motspelare hittar man lätt på evenemanget. Inträdet är gratis och man behöver inte anmäla sig.

 

 

Mera info på Kampens hemsida

 

Senaste nytt