Last night in Sweden

– Se på vad som skedde i Sverige i går kväll. Sverige, vem skulle ha trott det? uttalade den amerikanske presidenten Donald Trump på lördagen. Internet har spekulerat om vilken incident han egentligen menade. Smocka tar dig igenom händelserna steg för steg.

18 februari 2017: Trump håller ett möte i Melbourne Florida där han pratade om Amerikas säkerhet. Han nämnde attackerna i Nice, Paris, Bryssel – och Sverige! Han poängterade om en specifik händelse “i går kväll”.

–  Se på vad som skedde i Sverige i går kväll. Sverige, vem skulle ha trott det? De har tagit in mycket folk, de har problem som de inte trodde var möjliga. Titta vad som sker i Bryssel, vad som sker i hela världen, titta på vad som händer i Nice, titta på vad som händer i Paris. (Yles översättning)

19 februari 2017 :  I Sverige funderar man på vad Trump menar.

Aftonbladet nämner bland annat att en man försökte elda upp sig på Sergels torg och att sångaren Owe Thörnqvist, 87 år, hade tekniska problem under generalrepetitionen inför Melodifestivalen. Polisen jagade en Peugeot som vansinneskörde på Östermalm i centrala Stockholm. Allt det här skedde i Sverige på fredag kväll, Trump kanske menade någon av dessa händelser?

Internet spekulerar. På Twitter har många reagerat genom att än en gång driva med den amerikanske presidenten med hashtagen #LastNightInSweden och #PrayForSweden.

 

 

 

19 februari 2017: Sveriges ambassad i Washington DC kontaktar det amerikanska utrikesministeriet och kräver att USA förklarar vad presidenten menar.

Senare samma dag : Trump klargör sitt uttalande med att han inte refererade till en specifik händelse utan till ett inslag som visades på konservativa Fox News dagen innan.

 

 

Efter presidentens förklaring på Twitter anser Sveriges ambassad att frågan till USA:s utrikesdepartement nu är besvarad.

Nu : Ingen har någon aning om vilken incident Trump pratade om.

Så var den sagan slut, men internet går inte och lägger sig.

 

 

 

 

Senaste nytt