Mördade nordkoreanens son hotas

Sedan den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam blev mördad har oron väckts för hans äldsta sons säkerhet. Den 21-åriga sonen Kim Han-Sol fick ta emot hot från Nordkorea under sin studietid i Frankrike och det förekom också direkta säkerhetshot mot honom, säger den finländska veteranpolitikern Elisabeth Rehn.

Sedan mordet på Kim Jong-Nam har Rehn blivit nedringd av medier från Sydkorea, Japan och Colombia.

– Le Monde hade ett långt samtal och ville att jag skulle ge en intervju om honom. Jag har sagt att det allra viktigaste är att han inte står i fokus. Jag är mest bekymrad för hans säkerhet och jag har bara skrivit att jag vill ge honom tid att sörja sin far, säger Rehn.

En sydkoreansk parlamentariker, Lee Cheol-Woo, som är medlem i det sydkoreanska parlamentets underrättelsekommitté, säger till nyhetsbyrån AFP att Kim Han-Sol och hans familj befinner sig i Macao, Kina, under kinesiska myndigheters beskydd.

Det var dit Kim Jong-Nam var på väg när han blev mördad på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur i måndags.

 

Tre gripna

Polisen i Malaysia har under torsdagen gripit en tredje person, en malaysisk man, misstänkt för mordet. Polisen har tidigare gripit två kvinnor.

Man misstänker att Jong-un har blivit förgiftad. Han dog på plats.
I onsdags greps den första kvinnan av de två misstänkta i fallet. Hon ska ställas inför rätta i dag. Enligt polisen har kvinnan ett vietnamesiskt pass. Tills vidare har polisen inte gett ut några detaljer om den andra gripna kvinnan.
Sydkoreanska underrättelsechefen Lee Byung-ho har anklagat Nordkorea för att ligga bakom lönnmordet.

Malaysia kommer att överlämna kroppen av den mördade halvbrodern till nordkoreanska ledaren Kim Jong-un till Nordkorea, säger Malaysias vice premiärminister. Nordkorea har bett att kroppen ska överlämnas.

(FNB–AFP/Smocka)

Senaste nytt