test

Nazister på månen, dinosaurier och Illuminati

Året är 2018. Amerikanerna gör en ny månlandning, enbart för att upptäcka att kvarlevorna av Nazityskland byggt en bas på månens mörka sida. Deras ondskefulla plan? Att bygga en oövervinnelig rymdflotta för att kunna återerövra jorden.

Det här är den välkända intrigen för den finländska filmen Iron Sky som hade premiär 2012. Fem år senare får filmserien fortsättning i form av Iron Sky: The Coming Race, och i all tysthet planerar man en tredje film med premiär nästa år.

Men hur har detta gått till? Hurdan reaktion väckte den ursprungliga filmen hos publiken? Och varför berättar man att man ska göra en ny film innan man sett hur den tidigare klarat sig på marknaden? Vi intervjuade Iron Skys producent Tero Kaukomaa för att få svar på frågorna.

– Responsen vi fick efter den första filmen var väldigt motiverande. Tiotals miljoner människor runtom i världen har noterat filmen.  Det räcker för mig som bevis på att det finns behov för fortsättning.

Publiken central för produktionen

Iron Sky representerar en ny slags  film, som öppnar filmproduktionen för publiken. Filmerna tillåter samfunden att komma med idéer samt finansiell stöd för att filmen ska bli gjord. Till exempel samlade den första Iron Sky-filmen 1,1 miljoner euro genom gräsrotsfinansiering, varav 700 000 euro kom via små donationer från privatpersoner.

– Juridiskt sett tar vi inte emot donationer. Istället erbjuder vi en ersättning för pengarna, till exempel genom att sälja själva filmen i förväg.

Kaukomaa hade även en egen uppfattning över vem det är som stöder filmprojektet.

– Människor som lägger pengar på filmen i ett tidigt skede är naturligtvis stora fans, men det är nog alla sorters människor som stöder filmen. Det går inte att generalisera.

Trots att den första filmen också fått en del negativ kritik var själva idén så absurd att den väckte mycket uppmärksamhet internationellt på sociala medier. Detta har hjälpt tillverkarna att samla in pengar för uppföljaren. Kaukomaa poängterar ändå att det är utmanande att skaffa finansiering, särskilt då budgeten för den andra filmen är mer än dubbelt så stor som den första filmens. Helhetsbudgeten för den andra filmen är uppskattad till 17 miljoner euro, då den ursprungliga filmen hade en budget på 7,5 miljoner.

 

Iron Sky-uppföljarens affish antyder att problemen trappats upp från den första filmen. Foto: Pressbild

Reptiler och månnazister

Den andra filmen Iron Sky: The Coming Race, har varit i produktion i fem år. Intrigen kan anses vara minst lika okonventionell som företrädarens.

Tjugo år efter händelserna i den ursprungliga filmen har jorden ödelagts av ett kärnvapenkrig och den tidigare Nazibasen på månen har blivit mänsklighetens sista skyddsplats. Djupt under jordens yta finns ändå en mystisk kraft som kunde rädda eller förstöra mänskligheten för gott. För att rädda mänskligheten måste de bekämpa urtida skepnadskiftande reptiler och deras armé av dinosaurier.

Planen är att filmen ska ha premiär senare i år och editeringen av filmen är på slutrakan.

– Finslipandet av filmen har gått bra. Effekterna ser utmärkta ut, de tar bara en lång tid att göra.

Nazisterna återvänder än en gång i Iron Sky: The Coming Race. Foto: Pressbild

 Tredje järnhimmeln över Kina

I skuggan av andra filmens produktion har en tredje film Iron Sky: The Ark annonserats. Det kan anses vara märkligt att man annonserar en tredje film då man inte ännu har någon bild av hur den andra delen kommer att klara sig. Filmer som finansieras av donationer har ändå fler kreativa friheter än filmer som produceras av storföretag. Man kan ta större risker och dessutom behöver man inte tänka lika mycket på filmens lönsamhet. Enligt Kaukomaa fanns det ändå en bra orsak för en tredje film.

– Initiativet för den tredje filmen kom från Kina och vi gillade deras berättelse. Produktionstiderna för filmerna är väldigt långa. Då vi fick möjligheten att expandera till den kinesiska marknaden med det här konceptet behövde vi inte fundera värst länge på saken.

Händelserna i den tredje filmen verkar vara typisk Iron Sky. Två kinesiska universitetsavhoppare som är specialiserade på ljud, försöker tolka ett kryptiskt ljudmeddelande som skickats från månen. Efter en

stund märker de att de kämpar mot alla konspirationsteoriers moder, den hemlige organisationen Illuminati.

”Nazisterna på månen var bara att skrapa ytan”, lyder sloganen för den andra filmen. Det kan lätt visa sig vara sant.

 

 

 

Senaste nytt