Nya förhandsröstningsställen för kommunalvalet

  Från och med i år kan man förhandsrösta på ovanliga ställen sådana som, ungdomskaféer, förbindelsebåtar, simhallar, brandstationer och Helsingfors–Vanda flygplats. Det går att göra det i en bokbuss eller i en röstning- eller valbuss. Kimitoön och Pargas ordnar röstning också på förbindelsebåtar. De vanliga förhandsröstningsställen är köpcentrum, biliotek, kommun- och stadskanslier.

  Förhandröstningen i Finland infaller 29 mars och pågår till den 4 april.

  Inom landet går det att rösta på land och till havs. Det går att rösta på biblioteksbuss eller valbuss som stannar på vissa i förhand valda. Röstningsbussen stannar på flera olika hållplatser. Till exempel i Kouvola stannar röstningsbussarna Regina och Oravan Matti på sammanlagt 31 hållplatser.

  Man kan rösta på Helsingfors-Vanda flygplats, terminal T2, på Visit Vasas kontor i Vasa och, på Gesterby och Borgby branddepå i Sibbo och till exempel bensinstationen i Sastamala. I flera universitets- och yrkeshögskolestäder kan man också rösta i läroanstalternas lokaler. Denna möjlighet erbjuder städer som Esbo, Rovaniemi, Kajana, Kuopio, Uleåborg, Vasa och Åbo. Städer och kommuner informerar skilt valplatserna.

  Utomlands avslutas förhandsröstningen redan den 1 april, alltså tre dagar tidigare än i Finland. Utomlands är de typiska ställena för förhandsröstning konsulat och ambassader. Det finns 125 förhandsröstningsställen i 78 länder.

  Källa: Kommunförbundet

  FNB/Smocka