Video: Odla vitlök hemma!

  Alla älskar väl vitlök? Förutom att vitlök är gott är det hälsosamt och allmänt nyttigt.

  Vitlöken (Allium sativum) är en lökväxt som används nästan dagligen av de flesta. Den är en av våra populäraste kryddor, både som färsk och som torkad.

  Vitlök klassificeras ibland som en så kallad ”superfood”, mat som tillskrivs speciella hälsoeffekter. Den innehåller vitaminer som B6 och C, mineraler och spårämnen som kalium, kalcium och selen för att nämna några.

  Vitlök sägs även förbättra immunförsvaret och höja motståndskraften mot snuva och förkylningar. Forskning i ämnet har visat att vitlök möjligen kan ha en förebyggande effekt mot luftvägsinfektioner, men helt bevisat är det inte.

  Det påstås också att vitlöken kan sänka kolesterolhalter och därmed risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

  Också om vitlökens hälsopåverkan inte kan anses bevisad smakar den gott. Och den är mycket enkel att odla hemma, så här gör man:

  Ta en kruka och fyll den med mull. (Krukan behöver inte vara djup eftersom vitlöken planteras rätt nära ytan.)

  1. Bryt upp en vitlök i klyftor och gräv ner dem några centimeter i fuktig mull.
  2. Se till att den spetsiga ändan av varje klyfta (den övre) pekar uppåt
  3. Vitlök behöver inte mycket vatten för att växa. Vattna när jordytan i krukan börjar verka torr, och var försiktig så du inte vattnar för mycket.
  4. Ta bort alla blommor, då hålls så mycket smak som möjligt kvar i själva löken.

  När din vitlöksplanta har runt fem-sex löv är den klar att dras upp.

  Rättat 13.2.2017 kl 19:45: I artikeln stod kalium ursprungligen som potassium, vilket är det engelska ordet. Forskningen om vitlökens effekt mot förkylningar som vi länkat till i artikeln säger att det inte ännu går att bevisa nyttan av vitlök mot förkylningar. Inte att vitlök kan minska risken att insjukna med upp till 60 procent.