Ramenfest

Vissa säger att ramen handlar bara om nudlar i skål. Nej! Det är så mycket mer, löd det omedelbara svaret. Men vad är ramen egentligen?

Ramen har blivit väldigt populärt under de senaste åren. Rätten spred sig från Japan till Amerika för omkring tio år sedan. Efter det har den sakta men säkert börjat vinna mark även i Europa. Det är en japansk nudelsopprätt som har många varianter. En typisk variant av ramen består av nudlar, någon form av kött, örter samt ett spad som är en blandning av fett, salt och vatten.

Marcos Gois är ägare av Helsingfors första ramenrestaurang Fat ramen i Sandvikens saluhall. Han grundade restaurangen tillsammans med sin vän i juni 2015.

– Vi bodde tillsammans och planerade att göra något tillsammans. Jag hade redan provat att vara företagare och hade ett eget cateringföretag. Dessutom är jag utbildad kock och har lång erfarenhet av restaurangbranschen. Jag har bland annat arbetat på en Michelinbelönad restaurang.

Sandvikens saluhall är i dagens läge ingen traditionell saluhall. Hallen är fullsatt av små restauranger och det vimlar med kunder i var och en av dem.

– Då vi flyttade hit var hallen i en brytningsfas. Här fanns många tomma butiker och vi öppnade ursprungligen en popup-restaurang för en sommar. När vi öppnade tillsammans med ett par andra företag lyfte vi upp hela hallen och fick människor att tala om oss. Idag är hallen relativt fullsatt och här finns många små restauranger. Det har lett till att hallen profilerats som en matplats i motsats till en traditionell saluhall med olika små butiker.

Sandviknes saluhall har på senare tid profilerats som en matplats med en massa små restauranger. Foto: Mathilda Kull

Gois hade ingen tidigare erfarenhet av att tillreda ramen, men han tyckte om maträtten. Dessutom märkte han att det fanns en brist på ramenspecialiserade restauranger i Helsingfors. Idag är läget annorlunda.

– Vi var de första med en restaurang som specialiserar sig på ramen. Tidigare fanns det enbart ett par japanska restauranger som erbjöd någon enstaka ramen. Just nu finns det tre ramenrestauranger som jag vet om och det kommer säkert att bli fler, men jag tror att en liten konkurrens bara är bra.

Men vad är det som har gjort ramen så populärt?

– För det första tror jag det beror på att det är så nytt i Finland. Det passar in i det finländska klimatet. Vi har en lång och kall vinter, och en ganska sval vår och höst. I ramen har du allt i en skål. Du har ett varmt och gott spad och nudlar, grönsaker och lite kött eller fisk. Det är en bra och snabb mat.

Att grunda en restaurang är aldrig lätt och även Gois har mött flera utmaningar.

– Vår verksamhet har utvecklats väldigt mycket sen vi öppnade. Vi började med två soppor. Idag har vi 48 kundplatser i två våningar och för stunden finns det sju olika sorter av ramen på listan. Dessutom är vi nuförtiden på en helt ny nivå med vår verksamhet och vi vet verkligen vad vi håller på med. Det tog länge för oss att finslipa produkten och vi var tvungna att lära oss av våra misstag.

Marcos Gois grundade Helsingfors första ramen specialiserade restaurang. Foto: Mathilda Kull

För Gois är det väldigt viktigt att alla ingredienser är färska. De har ett eget värmeskåp där de kan tillreda köttet, grönsakerna är färska och nudlarna är hemlagade och hämtas färska varje morgon. Från och med sommaren kommer även nudlarna att tillverkas i deras eget kök.

Vi testade signaturrätten som bestod av nudlar, griskött, smulor av snabbkokta mungbönor, salladslök, en noristrimla, sesamfrön samt ett sjuminuters ägg. Ingredienserna serverades i ett tonkotsuspad med bas av grisfett. Spadet har kokats över natten i 8-10 timmar så att det blivit riktigt tätt.

Men hur smakade den? Hör och häpna. Den var god. De som provat ramen vet att den onekligen tillhör den asiatiska matfamiljen. I maten möts smaken av färska örter och grönsaker med det kryddiga spadet. Det var en aning saltigt och man kunde känna blandningen av fett och vatten som bildade en lätt och god helhet. Köttet var mört och passade rätten väl. Den slutliga domen? Det ska absolut sägas att ramen är mer än enbart nudlar i en skål och definitivt värt att testa.

Senaste nytt