test

Rinkeby skakat efter upploppen

Bilar sattes i brand, butiker plundrades och stenar kastades mot polisen, som svarade med att öppna eld. Under måndagskvällen blossade det upp ett våldsamt upplopp i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

– En sådan här händelse är extremt negativ för hela stadsdelen och för alla som bor där, säger ordföranden för stadsdelsnämnden.

Mia Päärni (Socialdemokraterna), ordföranden för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, säger att ”jätteproblemen” i Rinkeby kretsar kring en grupp personer, ofta med en aktiv kriminell bakgrund, som själva förstör i sin stadsdel.

– I värsta fall förstärker det bilden av en stadsdel som inte är trygg. Att de här destruktiva krafterna har tagit över. Men här bor tusentals personer som kämpar, lever ett vanligt liv och försöker uppfostra sina barn, säger Mia Päärni till nyhetsbyrån TT.

Polis öppnade eld

Oroligheterna i Rinkeby började i samband med att polisen skulle göra ett ingripande och frihetsberöva en person. Ett antal personer började kasta sten mot poliserna och i samband med detta öppnade polisen eld.

Under upploppen i Rinkeby sattes flera bilar i brand, ett par butiker i området plundrades och minst två personer ska ha misshandlats, varav en av dem är fotograf på Dagens Nyheter. En polisman träffades av en sten i armen.

Öka samhällets närvaro

Efter upploppet har polisen meddelat att man kommer att öka bemanningen så länge det krävs för att skapa ordning och trygghet.

De absolut viktigaste frågorna, förutom polisens insatser, är arbetsmarknad och skola, enligt Mia Päärni. Det ligger dock inte på stadsdelsnämndens bord. Istället ligger fokus på sociala insatser, fältassistenter och inom fritidsverksamhet.

– Det finns många positiva signaler i det här. Det finns mycket bra och engagerad personal. Det är insatser som pågår för att människor ska lyckas lämna ett kriminellt liv. Vi jobbar med att öka samhällets och kommunens närvaro som under många år har försvunnit, säger hon.

(FNB–TT–Ella Sundström)

Senaste nytt