Inne i Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors är det en varm och lugn stämning. Jag stiger in i ett rum med industriell känsla, varma tegelväggar och små utställningsbord. Längst inne i salen finns ett hundratal stolar framradade. På en av stolarna sitter hon, när hon ser mig stiger hon upp och sträcker fram handen och ler.

– Hej! Jag heter Sandra Beijer.

Hon är en av Sveriges främsta bloggare och författare. Hon har drivit bloggen ”niotillfem” sedan 2005. Bloggen har runt 170 000 besökare i vecka. Jag har varit en av dem sedan min storasyster för ett par år sedan introducerade mig till den.

Före Beijer började blogga och skriva på heltid jobbade hon som copywriter i sju år. Fyra i Sverige och tre i New York.

– Jag har alltid vetat att jag vill skriva. Jag har bara gjort det på många olika sätt. I ett skede ville jag bli journalist. Men sedan märkte jag att jag hellre ville hitta på saker, inte skriva objektivt. Därför utbildade jag mig till copywriter, för jag tyckte att det verkade så himla kul att få hitta på reklam.

Sandra Beijer är en av Sveriges främsta bloggare och författare. Foto: Matilda Saarinen

När Beijer jobbade som copywriter i New York började jobbet kännas tråkigare och tråkigare. Det fanns mycket dötid och hon berättar att hon till slut hade slut på internet.

– Då började jag skriva istället. Jag skrev mest på telefonen. Under bordet på möten, när jag väntade på tunnelbanan, när jag gick omkring på stan. Men jag lovade mig själv att inte säga upp mig förrän, och om, mitt bokmanus blev antaget.

En dag under 2013 blev bokmanuset antaget. Nästa dag sade Beijer upp sig och flyttade tillbaka hem till Sverige.

Det bokmanuset blev småningom till romanen ”Det handlar om dig”. Det är en roman om det första stora kärleken och alla de känslor den för med sig. I sin andra roman ”Allt som blir kvar”, som kom ut 2016, fortsatte Beijer på samma tema.

– Jag tror att det finns något speciellt med tonåren. Alla har varit där och det är en ganska osäker tid. Det händer väldigt mycket, och man vet inte hur man ska hantera alla känslor. Samtidigt händer allt för första gången. Första gången man blir kär, första gången man blir ihop. Och det är så storslagna känslor på något vis.

”Även om jag i mina böcker skriver om en sorts kärlek som de flesta känner igen sig i, betyder det inte att jag vet något om det”

Sandra Beijer driver ett företag med samma namn. När hon inte bloggar eller planerar sin nästa bok, frilansar hon som krönikör. Efter alla år på kontor har hon lärt sig hur hon jobbar.

– Jag tror att man behöver vara en viss typ av person för att klara av att vara frilans. Man måste vara duktig på att vara sin egen chef. Och dessutom behöver man vara organiserad. Om jag inte skulle tycka om det jag gör så tror jag inte att jag skulle klara av det.

Under föreläsningen på Amos Anderssons konstmuseum talar Beijer mest om sitt författarskap. Hon berättar att hon aldrig har gått någon skrivkurs, för att lyckas har hon bara övat, övat och övat.

– Det finns ingen magisk formel för att lyckas, men det finns några steg på vägen. Bloggen har hjälpt mig väldigt mycket, den har fått mig att skriva även om jag inte haft inspiration.

– Jag tror att det finns något speciellt med tonåren. Alla har varit där. Sandra Beijer beskriver tankarna bakom sina böcker. Foto: Matilda Saarinen

Sin blogg beskriver Beijer som en livsstilsblogg. Hon skriver två inlägg om dagen på vardagar och ett per dag under veckosluten. Inläggen handlar om saker hon gjort under veckan, inredning, outfits, känslor och tankar. För ett par veckor sedan skrev hon en hångelguide. Någon i publiken undrar ifall Beijer inte kunde skriva en kärleksguide också.

– Även om jag i mina böcker skriver om en sorts kärlek som de flesta känner igen sig i, betyder det inte att jag vet något om det. Jag är lika dålig som ni, för här står jag ”heartbroken” över en man som inte vill ha mig.

I publiken finns många finlandssvenska bloggare, många som antagligen drömmer om att själva publicera en bok en dag.  För alla dem har Beijer fem tips.

Under kvällen fylls bloggar och Instagram-konton med bilder och text från föreläsningen, och internet fylls av hyllningar till favoritskribenten.

Frågan om hur det känns efter att man har släppt en bok kommer förstås också upp under frågestunden.

”Det finns inget magisk formel för att lyckas, men det finns några steg på vägen”

– Visst är det himla kul att se mina böcker i affärerna. Men samtidigt känns det som om det inte är jag som har skrivit den. Så egentligen tänker jag inte så mycket på det. Det är inte som att ligga, att det är mysigt och känns lite bra efteråt. Så är det inte.

Sandra Beijers 5 skrivtips:

  • Ha en tydlig idé och struktur
  • Skriv på det sätt som passa dig
  • Låt andra läsa dina texter
  • Stryk
  • Ha viljestyrka

Samtidigt som Beijer har planerat sin tredje bok har hon skrivit en novell som kommer ut i april. Novellen handlar om ett flickgäng som är fjorton år och åker på språkresa.

När jag kommer hem den kvällen tar jag genast fram ”Allt som blir kvar” som jag köpte före föreläsningen. Romanen för med sig starka känslor redan från första sidan. Jag hinner knappt till sidan 18 innan tårarna rinner.

Sandra Beijer är författaraktuell med romanen ”Allt som blir kvar”. Foto: Matilda Saarinen