Skala räkor på Grönland eller gräv gravar i Tammerfors

Det kan ta emot att söka sommarjobb när snön piskar mot ens ansikte. Dessutom verkar det som om vinden ständigt är i motvind i det här landet. Men ljusare tider är på väg och många använder sitt kontaktnät för att hitta jobb. För äventyrslystna finns även andra alternativ.

Ett alternativ är Nordjobb som förmedlar jobb i alla nordiska länder. Om den finska sommaren är för varm för dig, så kanske jobbet som räkskalare på Grönland kan locka. Det var ett jobb som Rasmus Canbäck, från Sverige, blev erbjuden.

Men istället hamnade han på en kyrkogård i Tammerfors. Han trivdes väl i Birkaland och beskriver jobbet som rofyllt. På köpet blev han förtjust i finskt bröd och bastukulturen. Finska kunde han inte men lärde sig en del under sin sommar här.

–  Mest lärde jag mig ”kyrkogårdsfinska”. Ord som skottkärra och sånt. Cheferna kunde varken svenska eller engelska så jag lärde mig skillnaden mellan grus- och gräsgrav. Sedan kan jag ju också naturrelaterade ord.

Canbäck lärde sig också om den finska folksjälen på kyrkogården.

– Efter att ha tittat på gravarna så gick det ganska snabbt upp för mig att finländarna gillar åsar, kullar, stränder och sånt.

Mira Korhonen är Nordjobbs projektledare i Finland

Mira Korhonen är Nordjobbs projektledare i Finland. Hon säger att de riktar sig till alla mellan 18 och 30 år som vill göra något annorlunda. Genom organisationen åker varje år ungefär 300 finländare och jobbar i andra nordiska länder.

– Det är en helt fantastiskt erfarenhet man får, som också uppskattas när man kommer tillbaka. Man lär sig mycket om andra kulturer och också om sig själv, säger Korhonen.

Canbäck återvände till Sverige efter sin sejour som nordjobbare men har fortfarande varma känslor för Finland.

– Bara en sådan sak som att vi hade friskvård i form av eftermiddagsstretchning varje dag var ju ypperligt. Varje svensk borde besöka eller tänka sig att söka arbete i Finland. Det är bra för samarbetet, konstaterar Canbäck.

Senaste nytt