Skam hela veckan

Har du tråkigt på sportlovet och är du kanske aningen fattig? Nordisk kulturkontakt ordnar ett maraton av nordiska succéserien Skam.

Nordisk kulturkontakt i Helsingfors ordnar gratisevenemang under årets lopp. På sportlovet ordnar de ett maraton av nordiska succéserien Skam. Serien handlar om en grupp ungdomar som går första året på gymnasiet. Alla tre säsongerna av den hyllade serien om Eva, Noora, Isak och alla de andra eleverna i Hartvig Nissens skole i Oslo visas under en veckas tid. Kommunikationsrådgivare Henric Öhman hade sett serien och tipsade om den till sin kollega Sofie Ilsøe Sjöblom. Härifrån började idén att göra något kring Skam. Sportlovet blev en bra tidpunkt då den räcker en vecka.

Men varför valde de Skam?

– Styrkan i serien är att den känns realistisk. Även äldre kan uppskatta serien eftersom intrigerna är desamma, oberoende går du gymnasiet nu eller för länge sen, säger Öhman.

Kaisa Lauerma, 20,  har kommit för att se på maratonet. Hon blev ursprungligen intresserad av serien föra att den var nordisk.

– Jag tycker serien kanske inte helt motsvarar verkligheten men den är passligt överdriven. En ung persons liv kan vara just sådant som i serien med en liten överdrift för att göra det intressant.

Sjöblom tycker att man kan känna igen sig även om man inte varit gymnasieelev i Oslo, eftersom temana är universella. Serien är välproducerad, det märks att det gjorts mycket research. Serien har även bra musik och bra skådespelare.

Som verkliga livet

Många av händelserna är inte så häftiga saker i sig, inget drama för dramats skull, säger Öhman. Det är ändå händelser man tar ut mycket av. Det räcker med det vanliga livet.

Det händer dock också allvarligare saker, påpekar Öhman.

– I andra säsongen anmäler en flicka att hon blivit drogad och misstänker att hon blivit våldtagen. Det här har säkert visat många att det är något som ska tas på allvar.

Serien kan även ha överraskande nyttor.

Om man är intresserad av att lära sig norska så är det här ett bra sätt, tipsar Öhman. De använder enkelt talspråk som kan vara nyttig i konversationer. Ser man tre säsonger Skam så kan man redan lite norska!

Under hela serien finns en stor kärlek för ungdomar och en tro på att de faktiskt vet mycke och att de är moraliska. Det är viktigt att de lyfter fram att ungdomar faktiskt är kloka, säger Sjöblom.

– Enligt en svensk undersökning som görs varje år kom det fram att unga faktiskt tror på sin egen förmåga att påverka saker, att förbättra saker. Det har blivit starkare än tidigare.

Det finns många spekulationer om vem säsong 4 kommer att handla om. NRK har inte gått ut med något datum ännu när den kommer ut så fansen får vänta ett tag till. De finska tittare som vill se programmet kan se det endast på på Yle Arenan. Fjärde säsongen kommer under våren 2017.

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!