Smockas lördagscafé: Ipi är en möjlighet för alla

Ipi Kulmakuppila mitt i Berghälls hjärta är en mötesplats som bjuder på kaffe, lunch och en möjlighet för alla.

Caféet är starkt närvarande i gatubilden. Växterna och de stora fönstren fångar blicken.

Vid hörnet av Björnparken, bredvid biblioteket lyser det i de stora fönstren. Man kan se urbana ”hipstrar” smutta på latten framför sina datorer och mammor med barnvagnar som diskuterar med varann över en bagel eller en kanelbulle. Det finns gott om personal. Servicen är snabb, fastän lokalen är så gott som fullsatt.

Caféets grundare är stiftelsen Lyhty ry som sysselsätter personer med funktionsnedsättning. Stället har fått sitt namn efter Pekka ”Ipi” Hämäläinen, som dog 2013. Hans första barnbarn föddes med Downs syndrom, men Ipi var ingen som skydde olikhet. Hans positiva och uppbyggande attityd fungerade som inspiration för caféet, som öppnades i augusti 2015.

Stiftelsen erbjuder boende för personer med funktionsnedsättning, samt olika verkstäder där man jobbar med bland annat radio, hantverk och utearbete. Deltagarna i caféverkstaden går först en kurs i baristaträning, matservering och kundservice. Därefter har de en möjlighet att börja jobba på Ipi Kulmakuppila.

Tanken är att de funktionshindrade som jobbar här får en möjlighet att vara mera delaktiga i samhället och i sin näromgivning, berättar Vili Johansson som är barista på caféet.

Foto: Mathilda Kull

Atmosfären är lugn fast lokalen är fullsatt. Vid ett av de ljusa träborden längs med fönstren sitter Salla och läser en tidning. Hon har just varit hos frissan mittemot och tar sig nu en fika efteråt.

Här är ett vackert ljus. Så många caféer är fulla med mörka färger, svart och grått. För det vackra ljuset står årets 2016 inredningsarkitekt, Petra Majantie. Hon vann priset för sin design för Ipi Kulmakuppila. Vinsten motiverades med att resultatet är ”uttrycksfullt, tidsenligt och starkt närvarande i stadsbilden”.

Redan utanför, där små granar och mossor är placerade i odlingssäckar runt knuten på Porthansgatan och Femte linjen, ser man vad juryn menat med att stället är närvarande i stadsbilden. Caféet är den perfekta mötesplatsen. Uppe på loftet som är dekorerat med en murgröna håller några en arbetspalaver. I våningen under sitter hemmamammorna med sina barn.

Det kommer så många unga föräldrar hit att det ibland till och med blir bråk om barnstolarna, säger Johansson.

Hit kan man komma och hänga med sina vänner eller kanske stöter man på en gammal bekant. Man kan också bara sitta ifred och fundera över livets gång tillsammans med en Rocky road-godsak och en hemlagad smoothie. Här kan man jobba vare sig man är en barista med 20 års erfarenhet eller nån som just fått chansen till sin första arbetsplats. Ipi Kulmakuppila är ett ställe dit alla är välkomna.

Artikeln är en del av serien Smocka besöker caféer.    

 

 

Senaste nytt