Snuttarbete har ökat på grund av de fria öppettiderna

Butikernas fria öppettider har ökat på snuttjobben, skriver Helsingin Sanomat. De fria öppettiderna har varit i kraft sedan inledningen av 2016.

Förändringen har bidragit till att visstidsjobben ökat och antalet inhyrd arbetskraft har ökat med ungefär en fjärdedel. Antti Veirto som är forskningschef på servicefacket Pam beskriver det som ett ”ganska stort hopp”.

Enligt Helsingin Sanomat har de fria öppettiderna också sänkt en del företag. I fjol minskade såväl antalet företagare som det totala antalet sysselsatta inom branschen, trots att ändringen bland annat motiverades med att den skulle öka antalet jobb inom branschen. Å andra sidan ökade antalet löntagare inom branschen.

Det verkar framförallt vara större affärer och affärer med ett bra läge som gynnats av ändringen.

(FNB)

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!