Sportlovsdilemmat – dyra aktiviteter skapar ojämlikhet

    Sportlovet är lovet då man inte ska sitta hemma i soffan och slappa. Eller? Att åka på resa är roligt men för många alldeles för dyrt, speciellt på sportlovsveckan. Att vara en av dem som inte har tusentals euro att spendera på en veckas semester kan få en att känna sig utanför och ensam i hemstaden.

    Foto: Märta Nummenmaa

    Många familjer drar iväg till någon skidort eller till värmen under sportlovet. Alternativen är otaliga och de flesta har sina egna favoriter. Finland, övriga Norden eller rentav Alperna. Men alla har inte samma möjligheter eller samma vilja då det kommer till att välja hur man spenderar lovet. Har man en stor familj och små inkomster kan det vara svårt att fåskidresan att gå ihop ekonomiskt.

    Lenita Phil-Salminen och Jaakko Salminen spenderar alltid sportlovet på någon skidort. I år åkte de till Hemavan i Sverige. Foto: Nina Björklöf

    För Lenita Pihl-Salminen och hennes familj har det alltid varit en självklarhet att hålla sportlovet som en skidsemester. Även om destinationen ändrat nästan varje år är det en tradition som går tillbaka långt innan familjens barn föddes. I år åkte de till den svenska skidorten Hemavan.

    –När barnen var små åkte vill till mindre skidorter i Finland. Men genast när barnen kunde åka längre dagar och i längre backar och kände till ”pistkulturen” så har vi alltid åkt till Alperna.

    Skidsemester till fjällen

    Vad kostar det då att åka på skidsemester? Att hyra en stuga under en veckas tid på Ruka under sportlovsveckan kostar cirka 500 euro för en familj på fyra personer. Stugan ligger 150 meter från backen och är ungefär 60 kvadratmeter stor. Liftkort för familjen i fem dagar skulle kosta runt 550 euro. Om vi ännu lägger till skidhyra för hela familjen och måltider på skidrestauranger ligger summan på 2 000 euro.

    Vill man resa till Alperna kostar flygen för samma familj på fyra personer runt 1 200  euro, medan boende och liftkort sammanlagt når en summa på ungefär 2 000 euro. Alperna i södra Europa består av en mängd populära skidorter. De olika bergstopparna lockar olika målgrupper till sig. En del av områdena passar bättre för familjer, medan andra är lämpligare för unga vuxna som också är ute efter fest. Det finns fjäll som är ämnade för mer avancerade åkare och längre backar att bara njuta av.

    Lenita Pihl-Salminen säger att de inte direkt brukar ha någon budget för sportlovet, men att de oftast skräddarsyr sina resor själva för en förmånligare utväg.

    –Vi har bokat billiga flygbiljetter i förväg och bekantat oss med destinationens webbsidor och bokat enligt det. Oftast har vi bott i en lägenhet själva eller tillsammans men en annan familj.

    Semesterresor inte för alla

    De finns även de som väljer ett varmare alternativ och flyger längre söderut. Kanarieöarna har i många år varit en favorit bland finländare. I februari är där en behaglig temperatur på runt 20 plusgrader, vilket gör det till ett ypperligt resmål för dem som söker värme. Men en paketresa för hela familjen kostar flera tusen euro.

    Liisa Hellberg och hennes familj väljer att inte åka på semester under sportlovet. När jag ringer henne sitter hon i bilen tillsammans med familjen. De är påväg till Tavastland för att fira sportlov vid morföräldrarnas landställe. Där kan man skida, åka skridskor eller bara ta det lugnt.

    –Sportlovet är en lämplig paus då man kan göra annat än det vanliga.

    Hellberg hoppas att alla kunde ta sportlovet med lugn. Själv spenderar hon även gärna tid med att läsa en bok eftersom det är sådant hon inte annars har tid med. Hon säger att de aldrig åkt på någon skidresa under sportlovet, dels på grund av att de inte är så ivriga skidåkare, men även av ekonomiska orsaker.

    Att det är dyrt att åka på skidresa med familjen är ett faktum. Sportlovet har ett rykte som en vecka fullspäckad av kostsamma aktiviteter, vilket sätter en del press på familjer som har det svårare ekonomiskt.

    –Det är tråkigt för föräldrar ifall de inte kan förverkliga sina egna och barnens önskemål. Med en stor familj är det dyrt att åka lite längre bort, säger Hellberg.

    Billigt i Helsingfors under sportlovet

    • Easysport ordnar i Tölö sporthall program för barn i lågstadieåldern kl. 11-14 hela veckan. På programmet finns allt från sumobrottning till dans och olika bollsporter. Inträdet för programmen är 1,50 € / dag.
    • Skolbarn får köpa liftkort för halva priset till Swinghill i Solvalla. Gratis busstransport från Kiasma varje dag.
    • Nyt Liikunta ordnar gratis aktiviteter för 18-29 åringar under alla vardagar.
    • Reaktori ordnar ett stort gratisevenemang för unga över 13 år. Evenemanget ordnas den 24-26.2. På schemat står allt från frisbeegolf till olika workshops och “Tent Escape”.


    *Priserna är räknade för 2 vuxna, en 12-åring och en 8-åring för 6 nätter. Grafik: Free Vector Graphics/Stefanie Lindroos

    Det händer i Helsingfors

    Ifall man inte har möjlighet att resa någonstans på sportlovet finns det en hel del aktiviteter man kan sysselsätta sig med i Helsingforsregionen. Fastän inte isen på havet går att lita på kan man skrinna gratis och skida för en liten summa på många ställen. De flesta sportplaner har omvandlat den normalt gräsbevuxna delen till is och till dem är det fritt fram att släpa skridskorna.

    Det går att längdskidåkning på ett tiotal olika platser runtom i Helsingfors. Till exempel finns det ett flertal spår av olika längd i Hertonäs och det längsta spåret på 6,5 kilometer finns i Tali.

    Helsingfors stads idrottsverk ordnar även gratis aktiviteter för unga vuxna (18-29 år). Hemsidan heter Nyt Liikunta och där finns allt från konståkning till bouldering, och allt är gratis. Bara man håller tidtabellen i bakhuvudet kan man lätt fylla sina dagar med aktiviteter av olika slag. De flesta motionsformerna sker på eftermiddagen men schemat är ändå ganska långt fullt från morgon till kväll, måndag till fredag.

    Det kan också vara viktigt att komma ihåg att sportlovet inte ska bli en prestation. Vare sig man är på Alperna eller hemma är det viktigaste att varva ner, slappna av, och umgås med människor som är viktiga för en.