Stress under graviditeteten påverkar barnets hälsa

Det finns ett samband mellan mammans stressupplevelser under graviditeten och barnets hälsa senare i livet, framgår det av en undersökning vid Åbo universitet.

Undersökningen visar att ökad depression och ångest under graviditeten har ett samband med förhöjda halter av inflammatoriska cytokiner i mammans blod. Inflammatoriska cytokiner har tidigare kopplats bland annat till uppkomsten av atopiska eksem, allergier och astma. Den exakta mekanismen mellan mammans psykiska belastning och barnets sjukdomar är fortfarande okänd.

– Det här är veterligen första gången som man undersökte vilket samband ångestsymptomen under graviditeten hade på cytokinhalterna i mammans blod. En del av de cytokiner som kom fram i undersökningen har kopplats just till allergier och astma så det är möjligt att exceptionell stress kan vara förknippad med en inflammationsreaktion som kan vara den gemensamma nämnaren mellan mammans stress och barnets hälsa, säger docent Linnea Karlsson i ett pressmeddelande.

Undersökningen är en del av Åbo universitets FinnBrain-projekt där man utreder hur miljön och genetiska faktorer påverkar utvecklingen av barnets hjärna. I undersökningen deltar över 4 000 familjer som man följer med från graviditeten tills barnen blir vuxna.

(FNB)

Senaste nytt