Studentoas eller betongdjungel – halvfärdiga Busholmen lockar trots borrljud och buller

Då man stiger av spårvagnen möts man av hus med böjda väggar och de guldiga balkongerna på de mörkt färgade husen blir en kraftig kontrast till de smutsiga byggområdena. Smocka träffar två nyinflyttade studerande för att höra hur det egentligen är att bo mitt bland lyfkranarna på Busholmen.

Vi är på väg för att hälsa på Sara Haapalahti. Med kartan uppslagen på telefonen promenerar vi mot vad vi tror är rätt höghus. Då anvisningarna visar att vi borde vara framme är det bara ofärdiga höghus som syns till. Efter några försök är vi ändå på rätt väg och stiger in genom ingången. Blir förvånade över hur många lägenheter som ryms in i byggnaden och inser snabbt att det inte kommer bli lätt att hitta rätt. Då vi äntligen hittar Sara konstaterar hon med ett skratt att vi inte är de första som tappat bort oss där inne.

Då man stiger av spårvagnen möts man av ett halvfärdigt Busholmen. Foto: Matilda Saarinen

Haapalahti bor i en lägenhet som hyrs ut av Nylands nation. Att kvarteret består av endast studentlägenheter tycker hon är en bra sak.

– Studenter vet hur studenter lever. Där sitter ingen gumma i grannhuset som ska sova klockan åtta och så kommer man hem klockan tio. Alla har samma anda.

Ettan är ljus och fräsch och färgtemat är vitt. Alla de färdiga husen är omgivna av byggområden. Haapalahti tycker att det är mycket störande.

– Ibland börjar de jobba redan runt halv sju på morgonen, och det stör väldigt mycket.

Hos Haapalahti låter det precis som att någon försökte ta sig in i lägenheten genom väggen. Borrandet håller på i jämn takt en bra stund, för att sedan pausa och övergå till ett högljutt hamrande. Det är inte svårt att förstå irritationen över byggarbetet.

Sara trivs i sin etta men tycker att oljudet från byggarbetet är störande. Foto: Matilda Saarinen

I en kompistvåa på Atlantgatan bor Mirjam Ekelund. Hon har bott där i tre veckor och har trivts mycket bra.

– Jag sökte lägenheter på väldigt många ställen. Busholmen var aldrig någon dröm, men det verkade ändå trevligt. Jag har många vänner som bor där och dessutom är det nybyggt, så lägenheterna är fräscha.

Byggarbetet har däremot inte påverkat Ekelund.

– Ljud och ljus är inget jag har reagerat på. Ibland hör man något på dagarna, men jag har aldrig blivit väckt på grund av byggarbetet. Det är ju inte estetiskt perfekt på något sätt, och så blåser det ju väldigt mycket.

Även om Busholmen är ett nytt område så är det väldigt lätt att ta sig dit, vilket både Haapalahti och Ekelund tycker att är något av det bästa.

– Det går ju spårvagn hela tiden. Lättast är det att ta spårvagn till Gräsviken och ta metro därifrån. På natten är det lättast att bara gå från stan. Det är 2,5 km att gå så det är nog väldigt lyxigt avstånd.

Både Mirjam och Sara bor i stora höghus, vilket är väldigt normalt för området. Foto: Matilda Saarinen

Det är planerat att det ska dyka upp fler tjänster till Busholmen inom de närmaste åren. Utrymme kommer ges åt allt från dagvård till kaféer. Även om både Mirjam Ekelund och Sara Haapalahti håller med om att det skulle vara trevligt med något extra till omgivningen, anser de att det inte är något som behöver prioriteras.

– Busholmen har inte nästan något för det är så nära Gräsviken, det finns en liten butik men den är så dyr så dit går man inte. Men Gräsviken är ändå verkligen så nära så att det är nog inte prioritet ett, säger Mirjam Ekelund.

Inom 2017 kommer 1000 lägenheter att bli färdiga och cirka 700 nya börja byggas på Busholmen. Nya spårvagnsspår och linjer kommer finnas tillgängliga från och med september. En grundskola, en bro för lätt trafik och en hel del nya projekt kommer att sättas i rörelse. Ingen vet i vilket skede Busholmen kommer att kunna kallas färdigt, men slutresultatet kommer med all säkerhet vara ett område med stil.

Bostadspriser på Busholmen. Foto: http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/lansisatama/perustietoa

Skribenter: Jessica Björklöf och Matilda Saarinen

Senaste nytt