test

Svart humor som vinner ditt hjärta

Vad får man när man blandar Desperate Housewives med The Evil Dead?

Netflix (2017 –)
Skapad av Victor Fresco
I rollerna Drew Barrymore, Timothy Olyphant, Liv Hewson, Skyler Gisondo

Komedi, skräck

Ingen går säker i Santa Clarita

Äkta paret Joel och Sheila Hammond är bostadsförmedlare i den idylliska förorten Santa Clarita. De har en viljestark och smart tonårsdotter och poliser som grannar. De verkar ha uppnått den amerikanska drömmen.

Vardagen får ändå en rejäl vänstersväng då Sheila blir sjuk. Det är ingen säsongsförkylning det är frågan om: Sheila har förvandlats till en tvättäkta odöd, en slags zombie. Den riktiga knorren är att hon nu måste hålla en stadig diet av färskt människokött.

 

Blod, svett och mera blod

Santa Clarita Diet dök upp på Netflix i början av februari. Serien består av tio cirka 30 minuter långa avsnitt som bjuder på kolsvart humor och hårresande mängder blod men också karaktärer som vinner ens hjärta.

Drew Barrymore gör comeback som den bokstavligen blodtörstiga Sheila. Hon slår en fin balans mellan att vara både charmig och skrämmande. Man vet inte riktigt när hon kan flyga på sitt nästa offer.

Timothy Olyphant gör inte sämre ifrån sig som hennes trofasta make. Han må behöva ett bloss nervstillande cannabis nu och då, men han håller sina äktenskapslöften in i det sista, även om det gäller att jaga färsk ”mat” tillsammans med sin fru.

 

Mamma äter folk nu”

Serien bygger på en absurd situation efter en annan, då paret Hammond och deras dotter råkar ut för både nosiga grannar och den unika sortens spänning som skapas i en familj där mamma plötsligt börjat äta folk.

Men även om situationen är helt otrolig är det ändå lätt att relatera till familjen Hammond. Joel tampas med känslor av otillräcklighet, Sheila lider av svåra problem med sin impulskontroll och tonårsdottern Abby (Liv Henson) är familjens riktiga hjärna.

Det är svårt att inte rekommendera en så här festlig helhet. Den enda varningen gäller det ganska grafiska våldet samt de ovannämnda mängderna blod som serien bjuder på. Det kanske inte lönar sig att äta småplock just när man ser på Santa Clarita Diet.

Senaste nytt