Trendiga accessoarer av gamla gardiner

I tre containrar mitt emellan Designmuséet och Arkitekturmuséet på Ulrikasborgsgatan ligger Upcycling center. Ett företag som tillverkar nya saker av återvinningsmaterial. Företaget startades i december 2016.

Materialen kommer från olika företag som till exempel Finnair och Hard Rock café, det handlar om återvinning. Flugorna är gjorda av en stor banderoll från Hard Rock café. Allt är gjort av sådant som använts redan tidigare, gardiner, bilbälten, banderoller och kläder. Företag och privatpersoner donerar tyger och annat material.

Virginia Martinez stryker kläder samtidigt som Ivanoska Perunette syr på en topp av jeans. Isabella Haas som leder företaget ser på. Foto: Camilla Magnusson

I en container pyser och puttrar ett ångstrykjärn. De som tillverkar kläder och annat är invandrarkvinnor som sedan en tid bott i Finland. Kvinnor som aktivt deltar är från länder som Venezuela, Spanien, Österrike och Ryssland. Idén har varit att ge arbetslösa invandrarkvinnor möjlighet att göra och att få fram sina egna idéer, men inte bara invandrarkvinnor infödda finländare är också välkomna.

Idéer föder utveckling

Ägaren till företaget Upcycling center är Isabella Haas, från Österrike, hon har haft denna idé om recyckling sedan flera år tillbaka. Tanken är att genom att återanvända ska man kunna utveckla nya innovationer.

Isabella Haas inne på sitt kontor. Tygerna i bakgrunden är återanvända tyger. Foto: Camilla Magnusson

Haas är till sin utbildning designer och hon har en gedigen bakgrund inom affärsverksamhet. Hennes släkt i Österrike har haft en strumpfabrik. Det har alltid varit hennes dröm att starta ett recycling företag och att samtidigt designa nya saker av gammalt. Hennes design märke heter Edel city.

Haas säljer sitt eget märke, men tar också emot design från andra. Enda kravet är att de är designade av återanvända material. Hon satsar stort på invandrarkvinnor i Finland, finländare är också välkomna. Inom hennes företag är det inte bara design som gäller. Kvinnorna får låna utrymme till annat, till exempel inkommande vecka börjar på onsdag en kurs i finska och på lördag håller en grupp damer en matlagningsfestival och bjuder på smakprover. Under slutet av månaden på tisdag, samtidigt med att design muséet har öppet till klockan 20 på kvällen, håller Recycle Center loppmarknad.

En intresserad kund studerar varorna. Containern har använts till frakt och har fått ett nytt liv som butik. Foto: Camilla Magnusson

Återanvändning som helhet intresserar människor. Idén med återvändning och invandrarkvinnor har tagits emot med stor optimism och värme.

 

Senaste nytt