Vårdare åtalas för patientdöd

En närvårdare och sjukskötare åtalas för dödsvållande efter att en patient på ett vårdhem dött. Enligt åklagaren dog patienten i slutet av 2014 på grund av de misstag som duon begått. Åklagaren yrkar på böter för dem.

Enligt åtalet gav närvårdaren en annan patients mediciner till den kvinnliga patienten i samband med frukosten. Närvårdaren insåg genast sitt misstag och anmälde saken till den ansvariga sjukskötaren, som bestämde att en del av patientens egna mediciner skulle ges till henne och att man skulle följa med hennes tillstånd.

Samma förmiddag förlorade kvinnan medvetandet och återupplivningsförsöken gav inte resultat. Enligt åklagaren borde sjukskötaren genast ha kontaktat en läkare.

FNB

Senaste nytt

Tidningen 3/23

Kiasma har två nya queer-temade utställningar Hur cykelvänligt är Helsingfors? Kan man fira vappen utan alkohol? Vägarbeten i Helsingfors – störande eller nödvändiga? Havis Amanda tar en semester Studentteaterns nya produktion Energi – men till vilket pris? Måsar skapar kaos vid torgen ”Tatueringar är mitt sätt att uttrycka mig själv” Rädda maten!